Pada drugi mjesec zaredom

Rat u Gazi slabi stopu inflacije u Izraelu

17.11.2023. 10:45 / Izvor: Agencije
Ekonomija

Stopa inflacije u Izraelu pada drugi mjesec zaredom zbog slabe potrošnje izraelskih potrošača.

Stopa inflacije u Izraelu pada drugi mjesec zaredom zbog slabe potrošnje izraelskih potrošača, što je rezultat rata koji izraelske snage vode u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

Stopa inflacije u Izraelu pada drugi mjesec zaredom zbog slabe potrošnje od strane izraelskih potrošača, što je rezultat rata koji izraelske snage vode u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene proizvoda su prošlog mjeseca porasle za 3,7 posto na godišnjem nivou, a na mjesečnom za 0,5 posto, što je očekivano.

Stopa inflacije u septembru prošle godine iznosila je 3,8 posto na godišnjem nivou, dok Centralna banka Izraela nastoji dostići stopu inflacije između jedan i tri posto.

Agencija Bloomberg izvijestila je da  podaci o inflaciji pokazuju jednu od posljedica rata koji Izrael vodi u Pojasu Gaze od 7. oktobra kao odgovor na operaciju „Potop al-Aksa“, koju su izvršile Brigade al-Qassam.

Rat je posebno pogodio izraelski sektor za ugostiteljsvo i turizam, jer je više od 350.000 Izraelaca pozvano u vojnu službu, što je dovelo do manjka radnika.

U petoj sedmici rata stopa kupovine kreditnim karticama smanjena je za više od 20 posto u odnosu na prosječnu sedmičnu kupovinu u 2023. godini.

Stopa inflacije u proteklom mjesecu je opala kao rezultat smanjenog iznajmljivanja nekretnina i slabe potražnje kulturnih i zabavnih manifestacija – navodi Državni zavod za statistiku.

Istovremeno su cijene voća, povrća i odjeće naglo porasle prošlog mjeseca.

Troškovi rata

Očekuje se da će rat Izraela sa palestinskim otporom koštati milijarde dolara. Veliki troškovi finansiranja rata tokom proteklog mjeseca rezultirali su deficitom budžeta od oko 23 milijarde šekela (šest milijardi dolara).

Ne mogavši izaći na kraj sa rastućim troškovima rata, Izrael je pozajmio oko 30 milijardi šekela (7,8 milijardi dolara) od početka rata u Pojasu Gaze.

Rat je Izraelu prouzrokovao naglo povećanje troškova zbog finansiranja vojske, davanja kompenzacija kompanijama blizu granica, porodicama ubijenih i zatvorenika koje drži Hamas, i to sve u vrijeme kada je prihod od poreza opao.

Prema Bloombergovom izvještaju, produžetak rata u Gazi kojem se ne nazire kraj učinio bi njegove troškove većim od očekivanih, uprkos stotinama izraelskih ekonomista koji pozivaju na mjere štednje.

Na početku rata u Gazi, izraelska vlada je procijenila dnevne troškove na oko 260 miliona dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital