Slabija potražnja i oskrba

Cijene nafte pale ispod 81 dolara, u fokusu OPEC+

24.11.2023. 11:34 / Izvor: Akta.ba
Nafta

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 81 dolara.

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 81 dolara jer su trgovci odgodu sastanka vodećih proizvođača protumačili kao signal da možda neće dodatno smanjiti opskrbu u idućoj godini, unatoč slabijoj potražnji.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,40 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 80,56 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,37 dolara nižoj cijeni, od 75,73 dolara.

Trgovce je u srijedu uznemirila četverodnevna odgoda sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njezinih proizvođača na kojem bi se trebalo razgovarati o proizvodnoj politici. Skupina bi se po novom planu trebala sastati 30. studenog.

Proizvođači još raspravljaju o opskrbi, rekli su izvori iz OPEC+, sugerirajući da su izvor nesuglasica tri afričke zemlje.

Analitičari tvrde da Angola, Kongo i Nigerija traže više proizvodne kvote u 2024. godini no što je dogovoreno na lipanjskom sastanku grupe.

Angola i Kongo proizvodili su do sada manje no što je zacrtano za 2024. godinu. Nigerija je pak prema nekim procjenama uspjela blago povećati proizvodnju, bliže zacrtanoj razini ili čak malo iznad nje, zahvaljujući poboljšanoj sigurnosnoj situaciji u delti Nigera.

"(Grupa) će možda uspjeti nagovoriti Nigeriju da prihvati zajednički stav jer (nigerijsko) vodstvo cijeni dugogodišnje članstvo u OPEC-u i poboljšanje veza sa Saudijskom Arabijom", rekla je Helima Croft iz RBC Capital Marketsa.

"Nesuglasice s Angolom bit će možda teže riješiti jer je u pitanju ćudljivija članica skupine, još od ulaska u članstvo 2007. godine", dodala je Croft.

Grupa je do sada efikasno rješavala unutarnje nesuglasice, ali najnovija epizoda pokazuje da je pred OPEC+ jako teška zadaća, smatra Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

Analitičari smatraju da bi grupa zbog posustajanja potražnje u SAD-u i Kini i slabog gospodarskog rasta u Europi trebala produljiti dogovor o smanjenoj opskrbi i na iduću godinu i izbacivati na tržište još manje barela.

Rasprave u OPEC+ nadovezale su se na skok zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za čak 8,7 milijuna barela, prema podacima ministarstva energetike. Analitičari su predviđali višestruko skromniji rast.

Izglede za potražnju prigušio je pak podatak o kontinuiranom padu poslovne aktivnosti u eurozoni u studenom, prema izvješću S&P Globala, koji procjenjuje da će gospodarstvo na kraju godine stupiti u recesiju budući da kućanstva smanjuju potrošnju.

Trgovina u SAD-u trebala bi danas biti prigušena zbog Dana zahvalnosti, napominje Reuters.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu pojeftinio 29 centi, na 84,46 dolara.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital