Na tržištu vlada nesigurnost

Stagniraju cijene nafte u svijetu

27.11.2023. 08:29 / Izvor: Agencije
Nafta

Na londonskom tržištu cijena barela na kraju prošle sedmice iznosila je 80,58 dolara.

Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice ostale gotovo nepromijenjene gledajući sedmični prosjek, no iz dana u dan znatno su oscilirale što su diktirale vijesti koje bi mogle utjecati na ponudu i potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela na kraju prošle sedmice iznosila je 80,58 dolara, gotovo isto kao sedmicu prije, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto – na 75,55 dolara, prenosi Hina.

Na tržištu vlada nesigurnost uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o proizvodnoj politici, koji će se održati 30. novembra.

Taj je sastanak trebao biti održan u nedjelju, no odgođen je za četiri dana, što je pokrenulo val nagađanja o sporu oko smanjivanja proizvodnje u idućoj godini.

Proizvođači još raspravljaju o opskrbi, rekli su izvori iz OPEC+, sugerirajući da su izvor nesuglasica tri afričke zemlje. Analitičari tvrde da Angola, Kongo i Nigerija traže više proizvodne kvote u 2024. godini nego što je dogovoreno na junskom sastanku grupe.

U petak su tri izvora iz OPEC-a rekla da su blizu kompromisa s afričkim proizvođačima o proizvodnji u 2024.

"Čini se da je najvjerovatniji ishod produljenje važećeg dogovora o smanjivanju proizvodnje", kaže Tony Sycamore iz IG-a.

To je zapravo i jedini način za održavanje cijena nafte na sadašnjim vrijednosti jer se zbog visokih kamatnih stopa usporava rast zapadnih ekonomija, što će oslabiti potražnju za naftom i pritisnuti cijene.

Smanjenje proizvodnje bit će glavna tema sastanka, s obzirom na pad cijena u proteklim danima zbog zabrinutosti za potražnju u SAD-u i Kini, ali i zbog rekordne američke proizvodnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital