OPEC +

Šest arapskih država dobrovoljno smanjuje proizvodnju nafte

02.12.2023. 09:32 / Izvor: Agencije
nafta

Proizvođači iz grupe OPEC+ dogovorili su dobrovoljno smanjenje proizvodnje gotovo dva miliona barela dnevno početkom sljedeće godine.

Saudijska Arabija, Kuvajt, Alžir, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Irak i Oman najavili su dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte nakon sastanka grupe OPEC+. Saudijska novinska agencija (SPA) citirala je izvor iz Ministarstva energetike koji je rekao da će Kraljevina produžiti svoje dobrovoljne rezove proizvodnje od milion barela dnevno do kraja prvog kvartala 2024. godine.

Isti izvor je naveo da je ova odluka donesena u koordinaciji sa nekim zemljama koje učestvuju u sporazumu alijanse OPEC+, koje su održale sastanak u četvrtak. Naveo je da ovo smanjenje dolazi kao dodatak dobrovoljnom smanjenju od 500.000 barela dnevno, koje je Kraljevina najavila ranije u aprilu 2023. godine, a produženo je do kraja decembra 2024. godine.

Izvor je potvrdio da ovo dodatno dobrovoljno smanjenje dolazi u svrhu jačanja mjera predostrožnosti koje ulažu zemlje grupe OPEC+ u cilju podrške stabilnosti i ravnoteže na tržištu nafte. SPA je izvijestila da će proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji dostići oko devet miliona barela dnevno do kraja marta 2024. godine, te je dodala: „Kako bi se podržala stabilnost tržišta, ove dodatno smanjene količine će se postepeno vraćati u skladu s tržišnim uvjetima.“

Svaka zemlja objavila iznos dobrovoljnog smanjenja

Tokom sastanka, proizvođači iz zemalja koje čine OPEC+ dogovorili su dobrovoljno smanjenje proizvodnje gotovo dva miliona barela dnevno početkom sljedeće godine, a svaka zemlja je objavila iznos dobrovoljnog smanjenja. Alijansa OPEC+, koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici, uključujući Rusiju, održala je ovaj sastanak virtualno kako bi se razgovaralo o nivoima proizvodnje za 2024. godinu, usred strahovanja da se tržište suočava s potencijalnim suficitom.

Grupa OPEC+, koja kontrolira oko 40 posto svjetske proizvodnje nafte, saopćila je da će najnoviji sporazum uključivati smanjenja od gotovo dva miliona barela dnevno. Rusija je istog dana saopćila da će pojačati svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte na 500.000 barela dnevno i produžiti ga do kraja prvog kvartala 2024. godine. Moskva se ranije obavezala da će smanjiti izvoz za 300.000 barela dnevno do kraja ove godine.

Proizvodnja ove grupe – koja iznosi oko 43 miliona barela dnevno – zapravo odražava smanjenje od oko pet miliona barela dnevno, sa ciljem podrške cijenama i postizanja stabilnosti na tržištu. Ranije je jedan od učesnika sastanka rekao da bi dodatna smanjenja proizvodnje OPEC-a + za prvi kvartal 2024. godine trebala biti dobrovoljna, a upućeni izvor je naveo da će svaka zemlja pojedinačno objaviti svoje dobrovoljno smanjenje, prenosi Reuters.

Kuvajt

Kuvajtska novinska agencija KUNA citirala je riječi ministra nafte Saada al-Barraka koji je rekao da će njegova zemlja dobrovoljno smanjiti proizvodnju nafte za 135.000 barela dnevno u periodu od tri mjeseca, počevši od 1. januara 2024. godine.

Al-Barrak je dodao da će proizvodnja nafte u Kuvajtu dostići 2,413 miliona barela dnevno do kraja marta 2024. godine.

KUNA je citirala riječi ministra da je cilj smanjenja učiniti tržište stabilnim, te da će to biti dodatak dobrovoljnom smanjenju od 128.000 barela dnevno koje je najavljeno prošlog aprila.

Alžir

Saopćenje Ministarstva energetike pokazalo je da Alžir planira dobrovoljno smanjiti proizvodnju nafte za 51.000 barela dnevno u prvom kvartalu 2024. godine, kako bi postigao svoj cilj od 908.000 barela dnevno.

Novo smanjenje dolazi uz još jedno dobrovoljno smanjenje od 48.000 barela dnevno koje je Alžir najavio prošlog aprila, a koje bi trebalo da se završi do kraja 2024.

UAE

UAE je također najavio da će dobrovoljno smanjiti proizvodnju nafte za 163.000 barela dnevno, počevši od januara do kraja marta sljedeće godine. Emiratska novinska agencija WAM objavila je kako je ova odluka donesena u koordinaciji sa nekim zemljama koje učestvuju u sporazumu OPEC+.

Abu Dhabi je u saopćenju dodao da će njegova proizvodnja nafte dostići 2,912 miliona barela dnevno do kraja narednog marta, nakon čega će, kao podrška stabilnosti tržišta, ove dodatne količine koje su smanjene postepeno biti vraćene, u skladu s tržišnim uvjetima. Također je naveo da ovo dobrovoljno smanjenje dolazi uz dobrovoljno smanjenje od 144.000 barela dnevno, koje je UAE najavio ranije prošlog aprila i trajat će do kraja decembra 2024. godine.

Irak

Iračka novinska agencija izvijestila je da će Irak dobrovoljno smanjiti proizvodnju nafte za 220.000 barela dnevno u prvom kvartalu 2024.

Agencija je saopćila da će proizvodnja u zemlji dostići 4,009 miliona barela dnevno za period od 1. januara do kraja marta sljedeće godine. Dodala je da će se dodatna smanjenja postepeno vraćati nakon marta, zavisno o situaciji na tržištu.

Oman

Sultanat je najavio da će izvršiti dodatno dobrovoljno smanjenje sirove nafte od 42.000 barela dnevno, počevši od januara do kraja marta 2024. godine, u koordinaciji s nekim zemljama koje učestvuju u sporazumu OPEC+, kako je to prenijela omanska novinska agencija.

Ministarstvo energetike i mineralnih resursa objasnilo je da je ovo dodatno smanjenje uz prethodno dobrovoljno smanjenje od 40.000 barela dnevno, koje traje do decembra 2024. godine. Ministarstvo je naznačilo da će se dodatne smanjene količine postepeno vraćati u skladu sa tržišnim uvjetima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital