Pala cijena barela

Cijene nafte u svijetu nastavljaju padati i ove sedmice

11.12.2023. 11:30 / Izvor: Agencije
nafta

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice pala 3,9 posto – na 75,84 dolara.

Na svjetskim tržištima cijene nafte pale su i prošle sedmice, sedmi put zaredom, jer je zbog slabosti ekonomija moguć daljnji pad potražnje za „crnim zlatom“. Pad cijena sedam sedmica uzastopno nije zabilježen još od 2018. godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 3,9 posto – na 75,84 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,8 posto – na 71,22 dolara, javlja Hina.

Dok su u četvrtak cijene nafte na oba tržišta pale na najniže iznose od kraja juna, dan kasnije su skočile više od dva posto, ublaživši gubitke na sedmičnom nivou.

Nedavno su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici odlučili smanjiti proizvodnju u prvom tromjesečju iduće godine za otprilike 700.000 barela dnevno. No, to nije podržalo cijene nafte jer kompanije u SAD-u proizvode rekordne količine barela, a kineski uvoz nafte posustaje, što znači da je ponuda obilna, kaže Tamas Varga iz PVM-a.

Značajan pad cijena u odnosu na početak godine

Takav bi se odnos ponude i potražnje mogao nastaviti, s obzirom da je rast najvećih svjetskih ekonomija usporen, dok zemlje koje nisu članice OPEC-a povećavaju proizvodnju nafte.

Podršku cijenama trenutno pruža samo uvjerenje trgovaca da su centralne banke zapadnih zemalja završile ciklus povećanja kamata, s obzirom da inflacija popušta.

No, svjetske ekonomije će vjerovatno stagnirati ili slabiti idućih mjeseci, a proći će još puno mjeseci prije nego što bi centralne banke mogle početi smanjivati kamate i tako pomoći oporavak privrede.

Hina podsjeća da je na londonskom tržištu cijena barela trenutno u minusu u odnosu na početak godine oko 11,7 posto, a na američkom tržištu oko 11,3 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital