Suzbijanje sive ekonomije

Zbog rada na crno obveznici u RS-u kažnjeni sa 624.000 KM

17.12.2023. 12:43 / Izvor: Akta.ba
rs

Pojačane zajedničke aktivnosti Poreske uprave i Inspektorata RS na suzbijanju sive ekonomije.

Poreska uprava Republike Srpske od početka novembra ove godine širom RS-a provodi akciju pojačanih kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, prijavljivanja radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, te kontrola čiji je cilj otkrivanje neregistrovane djelatnosti, pri čemu se dio aktivnosti na terenu provodi zajedno sa Inspektoratom Republike Srpske. 

Ove pojačane aktivnosti kontrolnih organa u RS provode se na osnovu zaključaka sa zajedničkog sastanka republičkih organa uprave zaduženih za suzbijanje sive ekonomije u RS-u, a koji je 9. novembra održan kod predsjednika Vlade Republike Srpske.

Od tog datuma do sada, Poreska uprava Republike Srpske je izvršila 390 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, pri čemu su kod 126 poreskih obveznika utvrđene nepravilnosti, zbog čega su izrečene kazne u iznosu od 543.000 KM.

Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su izvršili i 47 kontrola prijavljivanja obveznika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, te je kod 19 poreskih obveznika zatečeno isto toliko neprijavljenih radnika, zbog čega su poreskim obveznicima izrečene kazne u ukupnom iznosu od 67.000 KM. 

U istom vremenskom periodu, Poreska uprava je u saradnji sa Inspektoratom RS izvršila 71 zajedničku kontrolu, od čega 62 kontrole prijave radnika i devet kontrola lica koja obavljaju djelatnost bez odobrenja za rad.

Na osnovu razmjenjenih informacija i u zajedničkoj koordinaciji inspekcija rada i tržišne inspekcije Inspektorata, te Poreske uprave Republike Srpske izrečeno je 14 mjera zabrane obavljanja djelatnosti i isto toliko prekršajnih naloga na iznos kazne od 14.000 KM.

Te zajedničke kontrole inspektora ove dvije institucije provedene su u većem broju lokalnih zajednica u RS-u: Banjaluka, Doboj, Zvornik, Bratunac, Ugljevik, Prijedor, Kozarska Dubica, Pale, Trebinje, Istočno Sarajevo, Milići, Vlasenica.

Imajući u vidu da se nalazimo u periodu pred novogodišnje i božićne praznike, kao i u vrijeme zimske sezone kada se očekuje veća koncentracija ljudi, posebno iz dijaspore, a samim tim i veći prometi, Poreska uprava Republike Srpske obavještava javnost da će i u narednom periodu nastaviti sa pojačanim kontrolama širom RS-a.

S tim u vezi, i ovom prilikom pozivamo poreske obveznike da poštuju zakonske propise i da svoju dobit grade na pružanju kvalitetnijih usluga građanima, u zakonskim okvirima i fer tržišnoj utakmici, a ne na izbjegavanju svojih poreskih obaveza.

Pored toga, posebno apelujemo na poreske obveznike da sebe ne dovedu u situaciju da pred i za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika budu sankcionisani novčanim kaznama i mjerama privremene zabrane rada, jer cilj Poreske uprave RS nije kažnjavanje, već stvaranje lojalne konkurencije, odnosno da svi poreski obveznici u Republici Srpskoj posluju pod istim uslovima

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital