Direktor HET-a

Proizvodnja struje premašila decenijski prosjek

25.12.2023. 08:12 / Izvor: Glas Srpske
struja

Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) premašile su ove godine desetogodišnji prosjek proizvodnje električne energije.

Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) premašile su ove godine desetogodišnji prosjek proizvodnje električne energije, a trenutne zalihe vode u akumulaciji “Bileća” garant su da će domaći elektroenergetski sistem biti stabilan u narednim mjesecima.

Istakao je to za “Glas Srpske” direktor HET-a Gordan Mišeljić sumirajući poslovne rezultate na izmaku još jedne godine.

Mišeljić navodi da su u 2023. godinu ušli sa visokim ciljevima kada je riječ o proizvodnji električne energije i da su izuzetno zadovoljni ostvarenim rezultatima, budući da će plan ispuniti u ogromnom procentu.

"Cilj je bio 1.268 gigavat-časova, a do kraja godine proizvešćemo 97 odsto od zacrtanog. Desetogodišnji prosjek proizvodnje električne energije u HET-u kreće se oko 1.010 gigavata, a sada smo daleko iznad tog decenijskog prosjeka. Imali smo dobro raspoređene padavine tokom godine. U slivu je palo nešto više kiše od prosječne hidrološke godine, odnosno oko od 1.800 do 1.900 litara po kvadratom metru", rekao je Mišeljić.

Dodao je će prihodi preduzeća biti oko 90 miliona maraka, a ostvariće i višemilionsku dobit.

"To je dobar finansijski rezultat koji je vrlo teško porediti, budući da je svaka godina u radu različita. Zbog energetskog poremećaja na globalnom tržištu prošle godine situacija je bila potpuno drugačija. Cijene struje su neprestano divljale i bile izuzetno visoke, a iako nismo ostvarili veliku proizvodnju, prihod je bio veliki. Ove godine sa mnogo većom proizvodnjom električne energije imaćemo otprilike isti prihod. Trudili smo se da rashodi ostanu na istom nivou, što ukazuje na to da možemo računati na ozbiljnu dobit", naglasio je Mišeljić.

Prema njegovim riječima, i početkom naredne godine imaće više nego dobre uslove za proizvodnju električne energije.

"Trenutno imamo oko 11 metara kvotu vode iznad plana, što je garancija da će prvi kvartal 2024. godine biti dobar, odnosno da imamo sasvim dovoljno vode da radimo, što je garancija za domaći elektroenergetski sistem. Vidjećemo kako će nas hidrologija poslužiti i da li će zima biti oštra, sa snjegovima koji će nam u proljeće dati dobru vodu", kazao je on.

Mišeljić navodi da ljestvicu kada je u pitanju plan proizvodnje u narednoj godini neće podizati naviše.

"I pored toga što će naši agregati biti stoprocentno spremni za proizvodnju struje i što ćemo u svakom momentu imati spremne radnike da održavaju agregate u ispravnom stanju, proizvodnja će zavisiti i od hidrologije. Ne samo na način da količina padavina bude dovoljna, nego je važna i njena raspoređenost na nivou godine", dodao je Mišeljić.

Remont

Gordan Mišeljić je istakao da je redovni godišnji remont agregata i postrojenja u HE Trebinje 1 završen dva dana prije planiranog roka, što se smatra velikim uspjehom, s obzirom na kompleksnost poslova.

"Remonte radimo sa vlastitim snagama, uz veoma malo trećih lica i to kada su u pitanju specifične stvari poput ispitivanja transformatora. Završiti remont dva dana prije roka znači da smo dva dana ranije bili na mreži, a to podrazumijeva i veći prihod", istakao je Mišeljić i dodao da remont hidroelektrana na Trebišnjici ne zahtijeva velika ulaganja kao kada je riječ o termoelektranama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital