Domaće tržište skuplje nego strano

Za koliko su u BiH porasle proizvođačke cijene

27.12.2023. 09:28 / Izvor: Srpska.info
bih

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u novembru bile su niže za 0,1 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u novembru bile su niže za 0,1 odsto u odnosu na prethodni mjesec, te niže za 1,5 odsto u odnosu na isti mjesec lani, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u novembru bile su više za 0,6 odsto u odnosu na oktobar, te više za isti procenat u odnosu na novembar 2022. godine.

Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u novembru niže su za 1,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec, te niže za 4,7 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

Proizvođačke cijene u energiji u jedanaestom mjesecu više su za 0,5 odsto u odnosu na oktobar, te netrajnim proizvodima za 0,6 odsto, dok su niže u intermedijarnim proizvodima za 1,1 odsto, te trajnim proizvodima za 0,1 odsto.

U novembru, u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvođačke cijene više su u kapitalnim proizvodima za 3,5 odsto, trajnim proizvodima za 1,7 odsto, te netrajnim proizvodima za 5,5 odsto, dok su niže u energiji za 0,6 odsto i intermedijarnim proizvodima za šest odsto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u novembru niže su u prerađivačkoj industriji za 0,4 odsto, dok su više u vađenju ruda i kamena za 0,8 odsto, te u proizvodnji električne energije za 0,4 odsto.

U poređenju sa istim mjesecom prethodne godine rast nivoa cijena zabilježen je u vađenju ruda i kamena za 3,5 odsto, te proizvodnji električne energije za 4,1 odsto, dok je pad od 2,9 odsto zabilježen u prerađivačkoj industriji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital