Razvojni, socijalni i graditeljski

Usvojen rekordan Proračun Općine Novi Travnik za 2024. godinu

28.12.2023. 14:43 / Izvor: Fena
novi travnik

Općinsko vijeće Novi Travnik usvojilo je u danas Proračun za 2024. godinu u iznosu od gotovo 25 miliona konvertibilnih maraka.

Općinsko vijeće Novi Travnik usvojilo je u danas Proračun za 2024. godinu u iznosu od gotovo 25 miliona konvertibilnih maraka.

Kako su izvijestili iz Općine Novi Travnik, riječ je o rekordnom Proračunu, koji je razvojni, socijalni i graditeljski.

Uz Odluku o usvajanju Proračuna Riznice Općine Novi Travnik za 2024.godinu Općinsko vijeće donijelo je i Odluku o izvršenju Proračuna Riznice Općine Novi Travnik za 2024.godinu kao i Odluku o davanju saglasnosti na Plan održavanja i rekonstrukcije lokalnih putova na području općine Novi Travnik za 2024.godinu.

''Novi Travnik i u 2024. godini  bit će veliko gradilište. Garant tomu je i usvojeni Proračun za 2024. godinu koji iznosi 24.361.624 KM. Rekordan je to iznos, koji ukazuje na ubrzan rast u posljednje tri godine, s izraženom razvojnom komponentom. U 2024. godini fokus je usmjeren na izgradnju i razvoj infrastrukture pri čemu nije zanemaren ni socijalni  aspekt gdje su brojna davanja povećana  s ciljem pomoći lokalnom stanovništvu.Vizija načelnika i administracije je razvijati svaki dio općine, vodeći računa o potrebama stanovnika i izgraditi  Novi Travnik kao mjesta za sve", stoji u priopćenju.

Samo za održavanje i rekonstrukciju lokalnih putova na području općine Novi Travnik za 2024. godinu bit će uloženo više od 8 miliona konvertibilnih maraka.

Od infrastrukturnih projekata planiran je nastavak izgradnje bazena, uređenje gradske Sportske dvorane i uvođenje prve faze grijanja, uređenje sportskih i novoizgrađenih dječjih igrališta, rekonstrukcija gradskih ulica kao i lokalnih u ruralnim područjima, rekonstrukcija postojeće i izgradnju nove vodovodne i kanalizacijske mreže te jačanje kapaciteta komunalnih poduzeća.

Tokom 2024. godine u Novom Travniku bit će nastavljeno s radovima izgradnje nove lamele Doma zdravlja kao i gradnji novog objekta JU Edukacijsko - rehabilitacijski centar "Duga".

U planu je i nastavak radova na uređenju Doma kulture i knjižnice.

Posebna pozornost bit će usmjerena ka realizaciji projekata razvoja gospodarstva.

Planiranim proračunski stavkama omogućeno je dalje ulaganje u poslovne zone, poticanje start up programa, jačanje potpore poljoprivredi, a po prvi put za partnera u pojedinim projektima Općina Novi Travnik imat će Europsku uniju i mogućnost povlačenja sredstva iz europskih fondova.

"Neupitna je kontinuirana potpora studentima kroz osiguranje stipendija za sve studente iz Novog Travnika, povećanje porodiljne naknade koja sada za svako novorođeno dijete iznosi 1.000 KM te pomoć raznim kategorijama stanovništvu koje se nalazi u stanju socijalne potrebe.", zaključak je saopćenja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital