Rekordni broj posjeta

Protekla turistička godina u RS-u, najuspješnija do sada u Trebinju

12.01.2024. 10:45 / Izvor: Nezavisne novine
trebinje

Trebinje je u prošloj godini ponovo imalo rekordni broj turističkih posjeta.

Trebinje je u prošloj godini ponovo imalo rekordni broj turističkih posjeta, koje su protekli jednogodišnji period svrstale u najbolji i najuspješniji od kada se mjeri turistički promet u ovom gradu.

U Turističkoj organizaciji Trebinje su saopštili da su, prema podacima kojima raspolažu, tokom prošle godine u gradu evidentirali 201.076 registrovanih noćenja turista, što predstavlja uvećanje od 11,45% u odnosu na do sada rekordnu 2022. godinu.

"Broj evidentiranih noćenja domaćih turista za 2023. godinu iznosi 64.377, ili oko 32% ukupno zabilježenih noćenja, dok broj registrovanih noćenja inostranih turista za 2023. godinu iznosi 136.699, ili oko 68% ukupno zabilježenih noćenja za 2023. godinu", saopšteno je u ovoj ustanovi.

Navode da su najveći broj inostranih noćenja ostvarili turisti iz Srbije sa oko 52%, Turske sa oko 19%, Crne Gore sa oko 6%, Grčke sa oko 4%, Kine sa oko 3% i Hrvatske s oko 2% registrovanih inostranih noćenja.

Napominjući da su, kao i prethodnih godina, Trebinje grupno i individualno posjećivali turisti iz svih dijelova svijeta, te da je tokom 2023. godine prostorije Turističkog informativnog centra posjetilo 22.347 turista iz 73 zemlje svijeta, trebinjski turistički radnici su potvrdili da su najveći broj ovih posjeta zabilježili turisti iz Srbije, Crne Gore, Rusije, Kine, Francuske, Njemačke, itd.

"Turisti su najčešće posjećivali i obilazili bogato kulturno-istorijsko nasljeđe iz različitih istorijskih perioda: manastire, crkve, spomenike, Stari grad - Kastel, Muzej Hercegovine, Perovića (Arslanagića) most, te vinske podrume, ali i restorane i konobe sa nacionalnom kuhinjom", navedeno je u saopštenju Turističke organizacije.

Rekordan broj posjeta zabilježen je i u sportsko-turističkom kompleku "Grad sunca", koji je i ove godine, kroz dodatne sadržaje različitih namjena, te organizacijom niza atraktivnih i veoma posjećenih manifestacija i dešavanja značajno doprinio obogaćivanju i proširenju turističke ponude.

Pozivajući se na statističke podatke, ali i direktne terenske informacije, turizmolozi tvrde da sve ovo jasno ukazuje da se u različitim oblastima pružanja usluga u turizmu direktno ili indirektno u turistički promet uključilo više privrednih subjekata ili fizičkih lica, koji su registrovali svoju djelatnost i dali doprinos uvećanju stepena međusobne konkurencije, a sve to je za posljedicu imalo poboljšanje i unapređenje nivoa i kvaliteta pruženih usluga turistima koji su posjetili Trebinje.

"Svi pokazatelji jasno i nedvosmisleno govore u prilog tome da se turistička 2023. godina definitivno može okarakterisati kao najbolja i najuspješnija do sada", zaključeno je u Turističkoj organizaciji, dodajući da oblast turizma u Trebinju kontinuirano ide uzlaznom putanjom sa značajnim procentima uvećanja obima turističkog prometa i Trebinje dovodi u red brzo rastućih turističkih destinacija, koja svojim rezultatima u velikoj mjeri doprinosi uvećanju ukupnog obima turističkog prometa u Republici Srpskoj i BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital