PROGNOZA

OPEC očekuje blaži rast potražnje za naftom u 2025.

18.01.2024. 10:03 / Izvor: Agencije
nafta

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) očekuje blaži rast potražnje za naftom u 2025. godini.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) očekuje blaži rast potražnje za naftom u 2025. godini, a glavni pokretači trebali bi biti Kina, Bliski istok i Indija, pokazale su prve prognoze.

Svjetska potražnja za naftom porast će iduće godine za 1,85 miliona barela dnevno, pokazuje prva prognoza za 2025. godini, objavljena u mjesečnom izvještaju OPEC-a.

Potvrđena je i prognoza za 2024. godinu, prema kojoj bi potražnja trebala porasti za 2,25 miliona barela dnevno, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Svjetska ekonomija trebala bi iduće godine porasti za 2,8 posto, u odnosu na procijenjenih ovogodišnjih 2,6 posto, zahvaljujući dijelom i snižavanju kamatnih stopa, izračunali su. Glavni pokretači potrošnje bit će Kina, Bliski istok i Indija.

Snižene procjene

OPEC je prognozu za iduću godinu objavio neuobičajeno rano kako bi tržište dobilo dugoročne smjernice, objašnjavaju. Dodaju i da objava prognoze koja izlazi izvan uobičajenih kratkoročnih okvira služi kao podrška razumijevanju tržišne dinamike.

OPEC-ove prognoze za 2024. razlikuju se od onih Međunarodne agencije za energiju (IEA). Dva važna igrača u području energetike sukobljavala su se proteklih godina oko pitanja poput dugoročne potražnje i potrebe za ulaganjima u veću proizvodnju, podsjeća Reuters.

Organizacija napominje i da je proizvodnja njenih članica blago porasla na kraju 2023, odražavajući veću količinu barela u Nigeriji, uprkos dogovoru o smanjivanju opskrbe kako bi se stabilizirale cijene.

Procjene su snižene kako bi odražavale izlazak Angole iz članstva, koji je službena Luanda najavila u decembru.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital