ZVANIČNI PODACI

Stopa inflacije u Turskoj ostala stabilna na skoro 65 posto

05.02.2024. 12:01 / Izvor: Agencije
turska

Godišnja stopa inflacije u Turskoj ostala je stabilna u januaru na skoro 65 posto.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj ostala je stabilna u januaru na skoro 65 posto, ali je mjesečno povećanje potrošačkih cijena naglo skočilo nakon ogromnog povećanja minimalne plate, pokazali su zvanični podaci u ponedjeljak.

Međugodišnja stopa inflacije pomakla se na 64,86 posto - što je više od 64,77 posto u decembru, javila je statistička agencija TUIK.

Mjesečna stopa inflacije u januaru je, međutim, porasla na 6,7 posto, s 2,9 posto u decembru, nakon povećanja minimalne plate od 49 posto koje je stupilo na snagu u januaru.

Turski ministar finansija Mehmet Simsek pripisao je mjesečni skok inflacije "privremenim efektima".

"Predviđamo da će se od februara mjesečna inflacija značajno smanjiti i ostati u skladu s našim prognozama", naveo je Simsek na društvenim mrežama.

"Vidjet ćemo značajan pad godišnje stope inflacije u drugoj polovini godine", tvrdi on.

Inflacija ostaje goruća tema za vladu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana uoči lokalnih izbora u martu.

Njegova vladajuća stranka AKP pokušava da povrati kontrolu nad većim gradovima, uključujući Istanbul i glavni grad Ankaru, koje trenutno drži vodeća opoziciona stranka.

Turska centralna banka, koja je od juna podigla svoju ključnu stopu s 8,5 posto na 45 posto, saopćila je prošlog mjeseca da je taj nivo dovoljan da počne ublažavanje krize životnih troškova.

Guvernerka banke Hafize Gaye Erkan podnijela je ostavku u petak, manje od godinu dana njenog mandata, nakon skandala u koji je umiješana njena porodica, prenosi AFP.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital