IZVJEŠTAJ

Koliko svijet rizikuje oslanjajući se na jačinu američke ekonomije i dolara?

24.02.2024. 09:00 / Izvor: Agencije
EKONOMIJA

Prema izvještaju, američka ekonomija bilježi višak radnih mjesta, a potrošači nastavljaju da troše sa samopouzdanjem.

Izvještaj agencije Bloomberg kaže da oslanjanje na jačinu ekonomije Sjedinjenih Američkih Država u podršci globalnom rastu predstavlja veliki rizik za druge zemlje, ali i za samu Ameriku.

Prema izvještaju, američka ekonomija bilježi višak radnih mjesta, a potrošači nastavljaju da troše sa samopouzdanjem. Dionice su ovog februara porasle na rekordan nivo, a prošle godine američka ekonomija je postala snažnija od španske ili indonežanske.

U izvještaju se dodaje da visoke kamatne stope i jačina dolara predstavljaju teret za globalna tržišta, a Kina i Evropa ne pokazuju znake preuzimanja inicijative.

Kineska i evropska recesija

Kina je još uvijek u recesiji, što je posljedica krize u sektoru nekretnina. Strani investitori napustili su zemlju usred pada tržišta dionica, koje je izgubilo sedam biliona dolara od svog vrhunca na početku 2021. Cijene su, također, pale tri uzastopna kvartala, što je najduža deflacija od finansijske azijske krize krajem 1990-ih, prema Bloombergu.

Britanija je skliznula u umjerenu recesiju u drugoj polovini 2023, a Njemačka je u opasnosti od recesije u 2024. i povlači za sobom ostatak Evrope.

Bloomberg je citirao glavnog ekonomistu Moody'sa Marka Zandija, koji je rekao: „Američka ekonomija će ove godine nastaviti da nadmašuje većinu svjetskih ekonomija, posebno evropske i kinesku ekonomiju.“

Povećanjem potrošačkih cijena, prema Bloombergu, inflacija u SAD-u nastavila je da divlja, zbog čega su izgubljene nade da bi Federalne rezerve uskoro mogle početi smanjivanje kamatnih stopa. Rastuće kamatne stope u SAD-u čine troškove kreditiranja visokim u cijelom svijetu, posebno u ekonomijama u razvoju koje se zadužuju u dolarima.

Slabosti američke ekonomije

Jačina američkog dolara je i dalje veliki izazov. Prema Međunarodnom monetarnom fondu, jačanje vrijednosti američke valute od 10 posto smanjuje rast ekonomija u razvoju za 1,9 posto nakon godinu dana, što utiče na trgovinu, dostupnost kredita i performanse na berzi.

Međutim, Bloombergov izvještaj ukazuje na to da su se u američkoj ekonomiji pojavile neke slabosti, jer je moral malih preduzeća prošlog mjeseca pao više od najvećeg pada tokom godinu dana. Na to je utjecao pad profita i očekivane prodaje, prema Nacionalnoj federaciji nezavisnog poslovanja (NFIB).

Dug Amerikanaca po kreditnim karticama se povećao, što je posebno dovelo do pritiska na porodice sa niskim primanjima. Prosječna kamatna stopa na račune kreditnih kartica sa procijenjenom kamatom iznosila je 22,75 posto, što je najviši nivo u podacima Federalnih rezervi od 1995. godine, dok je prosječna kamatna stopa na kredite na 60 mjeseci za automobile bila najviša 2006. godine.

Još jedna prijetnja je sve veća slabost kineske i evropske ekonomije, što bi moglo izložiti Sjedinjene Američke Države šoku koji bi mogao ostaviti svijet bez lidera u globalnom rastu.

Predsjednik Banke federalnih rezervi Chicaga, Austin Goolsbee, upozorio je na to da bi dublje globalno usporavanje ili geopolitički šok mogao utjecati na Sjedinjene Američke Države. Rekao je da američka ekonomija ne ovisi samo o lokalnoj ekonomiji te da bi nastavak slabljenja drugih velikih ekonomija u svijetu mogao značajno uticati na SAD.

Ali trenutno se čini da će američka ekonomija ostati superiorna u odnosu na druge svjetske ekonomije, jer su kratkoročna očekivanja za ekonomiju eurozone – prema navodima člana Vijeća guvernera Evropske centralne banke Gabriela Makhloufa – stagnacija zbog strogih uslova finansiranja (porasta kamatnih stopa), slabog poslovnog i potrošačkog povjerenja i male inostrane potražnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital