Tuzlanski div vratio staru slavu

Rekordni prihod i izvoz: Tuzlanska Solana u 2023. imala ukupan prihod od oko 41,9 mil. KM

18.03.2024. 09:34 / Izvor: crna-hronika.info
Solana Tuzla

Ovaj uspjeh dolazi nakon većeg rasta prihoda od oko četiri miliona maraka u odnosu na 2021. godinu.

U protekloj godini, Tuzlanska Solana ostvarila je rezultate, bilježeći rekordne ukupne prihode od oko 41,9 miliona maraka.

Ovaj izuzetan rast prihoda predstavlja značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu, kada su prihodi iznosili 35,2 miliona KM.

Ovaj uspjeh dolazi nakon većeg rasta prihoda od oko četiri miliona maraka u odnosu na 2021. godinu.

Tuzlanska Solana, čiji je većinski vlasnik postao tešanjski AS Holding prije nekoliko godina, zauzima posebno mjesto u industrijskom sektoru BiH. AS Holding posjeduje 60,8 posto dionica ove kompanije, a ovaj poslovni potez pokazao se izuzetno isplativim, kako za AS Holding, tako i za samu Solanu.

Očigledno je da je preuzimanje Solane bio pravi poslovni korak za Tešnjake, s obzirom na kontinuirani rast prihoda iz godine u godinu.

Tuzlanski gigant vraća se svojoj staroj slavi, što je ohrabrujuće ne samo za vlasnike i menadžment, već i za lokalnu ekonomiju i radnike koji rade u Solani, piše Crna hronika.

Posebno je zanimljivo primijetiti da je prošle godine ostvaren rekordan izvoz, što svjedoči o jačanju prisutnosti Tuzlanske Solane na međunarodnom tržištu.

Prihod od prodaje na inostranim tržištima dosegnuo je iznos od 31,6 miliona KM, što predstavlja značajan doprinos ukupnim prihodima kompanije.

Pored rekordnih prihoda, Solana je također zabilježila porast dobiti, koja je u prošloj godini iznosila 8,1 milion maraka, u poređenju sa 5,5 miliona maraka godinu ranije.

U svjetlu ovih uspjeha, Tuzlanska Solana ne samo što jača svoju poziciju kao ključni igrač u industriji, već pruža i značajan doprinos lokalnoj ekonomiji i jačanju trgovinskih odnosa Bosne i Hercegovine s međunarodnim partnerima.

Svi ovi faktori ukazuju na svijetlu budućnost za ovu renomiranu kompaniju, kao i za industrijski sektor u cjelini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital