Izvještaj Centralne banke BiH

Brza procjena BDP-a u zadnjem kvartalu 2023. godine i inflacije u kratkom roku

26.03.2024. 17:54 / Izvor: Akta.ba
CBBiH

CBBiH procjena inflacije za prvi kvartal tekuće godine iznosi 2,4%.

Na osnovu raspoloživih zvaničnih statističkih podataka, i informacija s međunarodnih tržišta objavljenih do 14. marta 2024.godine, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procjenjuje godišnji rast realnog BDP-a u četvrtom kvartalu 2023. godine na 1,7%.

"U odnosu na decembarski krug brzih procjena ekonomske aktivnosti u zemlji, korigovali smo stopu rasta naviše za 0,3 procentnih poena, djelimično zbog revizije zvaničnih podatka ali i rasta aktivnosti u uslužnom sektoru. Rast aktivnosti u uslužnom sektoru djelimično je kompenzirao pad aktivnosti u prerađivačkom sektoru u četvrtom kvartalu prošle godine i januaru 2024. godine. Prigušene aktivnosti u prerađivačkom sektoru još uvijek su posljedica smanjene tražnje na tržištima zemalja glavnih trgovinskih partnera. Imajući u vidu kako su industrijska proizvodnja i izvoz i u januaru 2024. godine nastavili sa značajnim padom aktivnosti na godišnjem nivou, izvjestan je nastavak skromne ekonomske aktivnosti u BiH u prvom kvartalu. U januaru je zabilježen pad industrijske proizvodnje od 6,4% na godišnjem nivou, dok je izvoz roba smanjen za oko 16%. Posljedično, naša preliminarna procjena je kako bi rast realnog BDP-a mogao ostati na nivou 1,7% na godišnjem nivou i u prvom kvartalu tekuće godine.", navodi se u izvještaju CBBiH.

Cjenovni pritisci su počeli slabiti na globalnom nivou još krajem prošle godine, te su, u mnogim zemljama u EU, projekcije inflacije s početka godine revidirane blago naniže zbog slabljenja pritisaka proizvođačkih troškova i cijena energenata.

Prvenstveno su revidirane cijene električne energije i plina, čijem padu je dosta pridonijelo smanjenje neizvjesnosti oko ponude ovih energenata, kao i slabija tokom natprosječno tople zime.

Godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), smanjena i iznosila je 2,6% u februaru 2024. godine.

Martovska projekcija inflacije za europodručje je korigovana na 2,3%, u odnosu na prošlogodišnju decembarsku projekciju od 2,7%.

Međutim, rizici za inflatorne pritiske još uvijek ostaju vrlo naglašeni, i vezani su za rat na Bliskom istoku i u Ukrajini, kao i poremećaje u prometu na ključnim trgovinskim rutama u Crvenom moru.

Zvanična inflacija u BIH je iznosila 2,0% u januaru.

CBBiH procjena inflacije za prvi kvartal tekuće godine iznosi 2,4%, i revidirana je naviše za 0,4 procentni poen u odnosu na prošlogodišnju decembarsku procjenu.

U prethodnom, decembarskom krugu procjene inflacije u kratkom roku smo ukazivali na neočekivano usporavanje inflacije prema zvaničnim podacima, odnosno stagnaciju inflacije u FBiH od oktobra 2023.

Prema zvaničnim podacima,u FBiH je zabilježen značajan pad cijena u pododjeljku režijskih troškova, koji obuhvata cijene električne energije, plina i drugih energenata.

Međutim, već početkom godine zvanični podaci ukazuju na jačanje inflatornih pritisaka u FBiH, u odnosu na zadnji kvartal prethodne godine.

Prosječan rast cijena je, i dalje, značajno različit posmatrano po entitetima. Prema podacima za januar entitetskih agencija za statistiku, u Republici Srpskoj je zabilježena godišnja inflacija od 3,0%, dok je u Federaciji BiH zabilježen rast cijena od 0,7%, prema čemu je još uvijek ova stopa inflacije daleko najniža u okruženju.

Prisutan je i efekat rasta troškova rada na inflaciju, a efekte značajnog porasta minimalne plate u Republici Srpskoj na opšti nivo cijena očekujemo od kraja prvog kvartala.

Posljedično, inflacija je još uvijek postojana u segmentu usluga. Naša je procjena da će temeljena inflacija, iz koje se isključuju cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, te energenata, ostati na nivou od 4,6% i u drugom kvartalu tekuće godine.

Ustrajno visoka temeljna inflacija implicira da, trenutno, domaće cijene utiču na inflaciju u BiH znatno jače od cijena roba na međunarodnom tržištu. 

Napomena:* Prethodna procjena je bazirana na cjenovnim ponderima iz 2022. godine. Ponderi za 2023. godinu su postali dostupni u martu 2024. godine, i ažurirani su retroaktivno u modelima za brze procjene. Sljedeći krug brzih procjena BDP-a, te ukupne i temeljne inflacije CBBiH planira objaviti u junu 2024. godine. U maju CBBiH planira objaviti proljetni krug srednjoročnih makroekonomskih projekcija. U međuvremenu su moguće revizije zvaničnih statističkih podataka, s obzirom da će sljedeća objava zvaničnih podataka o BDP-u uključiti cijelu 2023. godinu. Revizije službenih statističkih podataka za indekse prosječnih potrošačkih cijena nisu uobičajene. 

Ključne poruke

CBBH procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u četvrtom kvartalu 2023. godine na 1,7%, što je više za 0,3 bazni poen u odnosu na procjenu iz decembra. Korekcija je, djelomično, posljedica revizije zvaničnih historijskih podatka, ali i rasta aktivnosti u uslužnom sektoru.

  • Očekuje se stagnacija ekonomskie aktivnosti i u prvom kvartalu tekuće godine.
  • Očekuje se godišnja stopa inflacije od 2,4% u prvom kvartalu 2024. godine. Prema preliminarnim procjenama, očekuje se blago jačanje inflatornih pritisaka do kraja prvog polugodišta.
  • Procjenjuje se da bi temeljna inflacija mogla iznositi 4,7% u prvom kvartalu 2024.godine.

Dostupnost zvaničnih cjenovnih pondera za 2023. godinu je rezultiralo revizijom temeljne inflacije u 2023. godini do nivoa od 6,5% (5,9% na prethodnoj objavi), zaključak je izvještaja CBBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital