Najveći pad u Evropi

Aerodromi u Tuzli i Banjoj Luci krivci pada zračnog prometa u BiH

02.04.2024. 08:57 / Izvor: Bloombergadria.com
aviosaobraćaj

Poredeći podatke bh. i evropskih aerodroma, tržište Bosne i Hercegovine zabilježilo je najveći međugodišnji pad u Evropi, smanjivši se za 19,6 posto.

Aerodromi u Tuzli i Banjoj Luci su u prva dva mjeseca ove godine zabilježili manji broj putnika u odnosu na isti period prošle godine što je rezultat pada broja letova i kapaciteta niskotarifnih prijevoznika, posebno s Međunarodnog aerodroma Tuzla koja više nije baza Wizz Aira.

Poredeći podatke bh. i evropskih aerodroma, tržište Bosne i Hercegovine zabilježilo je najveći međugodišnji pad u Evropi, smanjivši se za 19,6 posto.

U prva dva mjeseca ove godine na četiri bh. aerodroma izvršeno je ukupno 2.435 operacija što je za 16,8 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

U istom periodu opsluženo je 229.553 putnika što je za 20,1 posto manje nego u januaru i februaru 2023.

Izvor: Direkcija za civilnu avijaciju

Ovakvi rezultati posljedica su pada broja operacija na aerodromima u Banjoj Luci i Tuzli, dok aerodromi u Sarajevu i Mostaru bilježe rast broja putnika i operacija.

Tako je na Aerodromu Tuzla u januaru i februaru bilo 65,9 posto manje putnika nego u januaru i februaru 2023. godine, dok Banjalučki aerodrom bilježi pad od 36,2 posto.

Kako piše portal EX-YU Aviation, ova dva aerodroma kao i aerodrom Niš, su jedini u regionu zabilježili pad broja putnika.

Izvor: Direkcija za civilnu avijaciju

Razlog pada broja putnika na Aerodromu Tuzla može se pripisati zatvaranju baze Wizz Aira te obustavljanje letova na nekoliko linija.

U istom periodu i Ryanair je ukinuo letove iz Beča, Memmingena i Štokholmskog aerodroma Arland. U zadnjih godinu dana poslovanje na ovom aerodromu je obilježila i neuspjela saradnja s grčkim Lumiwingsom i crnogorskim Air Montenegrom.  

Trenutno s ovog aerodroma je moguće letjeti za njemački Dortmund i Memmingen te švicarski Basel.

Rast Sarajevskog i Mostarskog aerodroma

Sarajevski aerodrom u prva dva mjeseca 2023. je zabilježio rast putnika od 29,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, a do kraja ove godine očekuje rekordnu sezonu s više od 30 aviokompanija i destinacija.  

Ljetni red letenja je počeo 31. marta, a ljetne destinacije obuhvataju: Antalija, Istanbul, Izmir, Hurghada, Beč, Abu Dhabi, Varšava, London, Milano, Memmingem, Brisel, Gothenborg, Jeddah, Stokholm, Beograd, Frankfurt, Sharjan, Kuvajt, Doha, Keln, Stuttgart, Cirih, Skopje, Atina, Monastir, Kopenhagen, Thessaloniki i Riyad.

Aerodrom Mostar je povećao broj putnika s 35 u prva dva mjeseca prošle godine na 1.656 u istom periodu ove godine.

Ono što je doprinijelo ovakvom rezultatu je uspostavljanje linije za Zagreb u prošloj godini. Također u 2023. italijanski avioprijevoznik Aeroitalia započeo je sezonske ljetne letove iz Forlija u regiji Emilia-Romagna u sjevernoj Italiji za Mostar. Od ovog mjeseca kreću letovi i prema Beogradu, a u toku su pregovori i s drugim avio kompanijama o uvođenju novih letova.

Tokom prva dva mjeseca ove godine makedonsko tržište bilo je drugo najbrže rastuće u Evropi, povećavši ukupne brojke za 39,5 posto.

Nasuprot tome, tržište Bosne i Hercegovine zabilježilo je najveći međugodišnji pad u Evropi, smanjivši se za 19,6 posto. Inače, tržište na Kosovu poraslo je 28,9 posto, Sloveniji 22,8 posto, Srbiji 22 posto, Hrvatskoj 12,1 posto i Crnoj Gori 5,5 posto, piše EX-YU Aviation.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital