Moguće poskupljenje i plina

Rast cijena goriva u BiH za 10 feninga

06.04.2024. 10:18 / Izvor: Večernji List
gorivo

Posljedično, s rastom cijene nafte možemo očekivati i novo poskupljenje plina u Bosni i Hercegovini

Posljedično, s rastom cijene nafte možemo očekivati i novo poskupljenje plina u Bosni i Hercegovini

Cijene nafte na svjetskom tržištu ponovno rastu, a s njima i zabrinutost vozača u BiH, jednoj od zemalja na koje se izravno odražavaju sva poskupljenja. Cijena sirove nafte u utorak je dosegnula oko 89 dolara po barelu, što je najviša cijena od listopada prošle godine. Uzroci posljednjih poskupljenja su eskalacija sukoba u Ukrajini, napadi na ruska energetska postrojenja, ali i situacija na Bliskom istoku.

"Razlog za ponovni rast cijene barela nafte je i smanjenje proizvodnih kvota zemalja OPEC-a. Kao što sam i najavio, cijene će rasti nakon odluke da proizvođači nafte dodatno smanje kvote i potreba zemalja OPEC-a kako bi se cijena barela kretala od 90 do 100 dolara. Ova odluka doprinosi umjetnom rastu cijena, jer je i SAD značajno ispraznio vlastite rezerve u pokušajima da cijene zadrži na oko 80 dolara, dok u isto vrijeme raste potražnja Kine za naftom", kaže stručnjak za energetiku Almir Bečarević. Ako se cijena barela sirove nafte zadrži na 90 dolara, on očekuje rast cijena goriva u BiH za 5 do 10 feninga u idućim danima.

"Posljedično, s rastom cijene nafte možemo očekivati i novo poskupljenje plina jer se za obračun cijene plina još primjenjuje naftna formula - ističe Bečarević. U slučaju da cijena prijeđe 90 dolara, cijene nafte u BiH idu prema 3 KM po litri, a supera i više od toga", kaže Bečarević. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital