Troškovi rastu

April ove i prošle godine: Skuplji kafa, riža i meso, evo za koliko

19.04.2024. 10:56 / Izvor: Avaz.ba
prodavnica

Poređenjem cijena nekoliko osnovnih proizvoda evidentno je da će troškovi života i dalje rasti.

Cijene hrane već nekoliko godina zadaju najviše glavobolje prosječnoj porodici u BiH, koja s trenutnim iznosima mjesečnih primanja nikako da sustigne cijenu mjesečne potrošačke korpe, za koju je u martu bilo potrebno 2.917 KM.

Idu gore

Gotovo polovina tog iznosa odnosi se na troškove prehrane, jer je samo za hranu potrebno 1.275 KM mjesečno.

Istovremeno, najniža plaća u FBiH iznosi 619 KM, prosječna 1.315, dok je iznos najniže penzije, koju prima najveći dio penzionera, samo 565 KM.

cijena

Trenutne cijene ne pokazuju trend opadanja u odnosu na april prošle godine. Poređenjem cijena nekoliko osnovnih proizvoda evidentno je da će troškovi života i dalje rasti. Prosječne cijene kilograma riže u aprilu 2023. iznosile su 4,4 KM, a na policama trgovina trenutno su oko 5,35 KM.

Cijena jaja

Cijene ulja pale su s 3,50 na 2,45 KM, cijena jaja stagnira na oko 0,4 KM po komadu, kafa je skuplja te, nakon prošlogodišnjih 17,8 KM, kilogram sada košta 18,5 KM. Junetina je trenutno oko 20 KM i skuplja je za otprilike marku, dok se kilogram trenutno može pronaći po cijenama koje smo plaćali i prošle godine.

Žrtve trgovačkih lobija

Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Srednja Bosna Admir Arnautović ponovo ukazuje na to da je BiH neuređeno tržište.

"Građani postaju sve više žrtve uvoznih i trgovačkih lobija, a proizvođači prinuđeni da prestanu s domaćom proizvodnjom. Zavisni smo od međunarodnog tržišta i špekulacija. Rat u Palestini i sama mogućnost izbijanja šireg rata na Bliskom istoku vode rastu cijena", ističe Arnautović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital