Nakon 1. maja Vaskrs

Uoči praznika gužve ispred mesnica: Cijene svježeg mesa i ribe i do 50 maraka

30.04.2024. 12:50 / Izvor: N1
meso

U susret 1. maju, pazare se najviše ćevapi, kobasice, pljeskavice, ražnici...

Gužva na banjalučkoj Tržnici. Uoči praznika požurili su građani Banje Luke u kupovinu. U susret 1. maju, pazare se najviše ćevapi, kobasice, pljeskavice, ražnici... No, kod mnogih će na stolu biti i riba, s obzirom da još uvijek traje post kod pravoslavnih vjernika.

Fileti pojedinih riba i 50 KM

Pa će tako svi oni koji se odluče na roštilju za ribu, kilogram pastrmke platiti 13KM, dok su fileti od pastrmke 20 maraka. Oslić je najjeftiniji, 8 maraka, dok kilogram šarana koša 17KM. Najskuplja je ipak tuna, čiji fileti koštaju i do čak 50 maraka, u zavisnosti od mesnice.

Ipak, neizostavan dio roštilja za mnoge su ćevapi, pa će se tako za kilogram ćevapa ove godine morati izdvojiti koja marka više. U zavisnosti od mesice, kilogram ćevapa košta oko 18 maraka. Sa druge strane kilogram ražnjića košta 24 marke i to je vjerovatno najskuplje što će građani, ukoliko se odluče za njih ispeći na roštilju. Najjeftinija je piletina za koju ćete morati izdvojiti od 14 do 16 maraka.

Kilogram prasetine 20 KM

S druge strane, oni koji se pripremaju za Vaskršnje praznike, kilogram prasetine platiće 20 KM. Svinjski but košta između 13 i 15 maraka kao i kilogram junetine. Juneći but i vrat su u prosjeku između 20 i 25 maraka. Kilogram jagnjetine košta skoro 30 maraka.

Uz roštilj, neizostavna je i salata. Cijena mladog luka kreće se oko 3KM. Svježi paradajz je u odnosu na prošlu godinu skuplji za pola marke i košta 3,5 KM. Jedino su paprike jeftinije u odnosu na godinu ranije i mogu se pronaći po cijeni od 2,5 KM, dok su lani bile 4 KM. Školjka jaja košta 15 KM.

Nakon 1. maja Vaskrs

Meteorolozi najavljuju kišu za vrijeme prvomajskih praznika. No, nakon 1. maja, pravoslavni vjernici proslavlaju Vaskrs, a nakon toga veliki broj njih i Đurđevdan, što će zasigurno, uz ove cijene, istanjiti novčanike građana.

Pa će tako, sudeći prema cijenama, praznična trpeza ove godine biti najskuplja do sada. S obzirom da prema posljednjim statističkim podacima, nivo cijena u februaru ove godine viši je za 12,9 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital