SVJETSKO TRŽIŠTE

Cijene šećera u silaznoj putanji

06.05.2024. 12:26 / Izvor: Agencije
secer

Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.

Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.

Najveći svjetski proizvođač i izvoznik šećera Brazil će u sezoni 2024./2025. imati slabiju žetvu šećerne trske nego što se očekivalo, što je međutim i dalje dovoljno za rekordni nivo proizvodnje finalnog šećera.

Brazil će takođe preraditi 686 miliona tona šećerne trske, što je smanjenje od 3,8 odsto godišnje na 713 miliona tona šećerne trske.

Pad bi bio još snažniji da nije došlo do povećanja obradivih površina čime se djelimično nadoknađuje očekivani pad prinosa. Očekuje se kako će proizvodnja šećera u 2024. porasti 1,3 odsto na novi rekord proizvodnje od 46,3 miliona tona, što će biti druga uzastopna rekordna sezona.

Taj porast proizvodnje šećera se pokazuje u jačoj proizvodnji šećerana koje će proizvesti osam odsto manje etanola nego prošle godine, što oslobađa prostor za veću proizvodnju šećera.

Zbog rekordne proizvodnje, cijena šećera je pala na 15- mjesečni minimum. Od početka ove godine, cijena je pala za 17 odsto, odnosno za 30 odsto od rekordnih cijena iz avgusta 2023. godine. Očekuje se kako će se cijena šećera ustabiliti na niovu sadašnje cijene, odnosno na oko 0,19 dolara po funti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital