Zapažen nastup privrede TK na sajmu u Osijeku

02.03.2012. 15:37 / Izvor: eKapija.ba
Zapažen nastup privrede TK na sajmu u Osijeku

Danas je svečanom ceremonijom, otvoren "19. osječki proljetni sajam – sajam poljoprivrede i prehrane".

U gradu na Dravi će privrednici više od 170 firmi na ukupno 2000 m2 zatvorenog i 5000 m2 otvorenog izložbenog prostora prikazati najnovija ostvarenja, robe i usluga. Na ceremoniji svečanog otvaranja sajma, Saša Uranjek, direktor Osječkog sajma, istakao je značaj sinergije privrede i vlasti u realziaciji sajamske manifestacije: "Popunjeni su prostori sajma zahvaljujući, između ostalog, i izuzetno kvalitetnoj saradnji Hrvatske gospodarske komore - Županijska komora Osijek i Kantonalne privredne komore Tuzla. Zahvaljujem se svima koji su pomogli da budemo još kvalitetniji i još bolji", rekao je direktor Uranjek.

Svečanom otvaranju sajma uz visoke državne zvaničnike iz Hrvatske te Osječko-baranjske Županije i grada Osijeka, prisustvovali su i predstavnici Vlade TK, predvođeni Seadom Čauševićem premijerom Tuzlanskog kantona. "Raduje organizovanje bilateralnih susreta privrednika iz dvije prijateljske regije. To su čvrsti temelji zha kvalitetnu međuregionalnu saradnju", istakao je premijer Čaušević.

Ove godine na „19. osječkom proljetnom sajmu – sajam poljoprivrede i prehrane“ Tuzlansku regiju predstavlja 19 privrednih subjekata: ZZ "Gračanka" Gračanica, "Pivara" dd Tuzla, "Fana" d.o.o. Srebrenik, "Voćni rasadnik" doo Srebrenik, "Naturprodukt" doo Gradačac, "Herceg" d.o.o Srebrenik, "Veda" doo Srebrenik "Portanaturae", "Indira" doo Gradačac, "PMG-VIP" PZ Gradačac, "Vegamix" doo Živinice, "Greny-smit" doo Gradačac, Turistička zajednica TK Tuzla i "Golden spring" doo Brčko Distrikt, "Solana" dd Tuzla, MI "Menprom" doo Gornja Tuzla, "Gradačački sajam" doo Gradačac, "Meraklija" – Destilacija MN Seona Srebrenik, "Solidmed" doo Živinice i PMP "Mikron-Metalno" doo Lukavac.

Održani bilateralni susreti

U okviru programskih aktivnosti prvog dana "19. osječkog proljetnog sajma – sajam poljoprivrede i prehrane", upriličeni su bilateralni susreti privrednika Osječko-baranjske županije i Tuzlanskog kantona. Susretima je, predstavnike 13 privrednih subjekata koji su uzeli učešće na ovom skupu, prisustvovao i Sead Čaušević premijer Tuzlanskog kantona sa saradnicima. Privredu Osječko-baranjske županije predstavljali su privrednici iz više od 20 firmi.

Razgovaralo se o mogućoj saradnji u narednom periodu, otvaranju novih tržišta, uspostavljanju novih poslovnih veza. Otvorene su brojne mogućnosti za plasman proizvoda sa područja našeg kantona u Hrvatsku ali istovremeno i za uvoz određenih proizvoda na područje Tuzlanskog kantona iz susjedne države.

Nekoliko privrednih subjekata je pokrenulo inicijativu i za angažovanje zastupnika za distribuciju njihovih proizvoda na području Hrvatske, što upućuje na dugoročniju i kvalitetniju međuregionalnu saradnju.

Predstavljena i gastro ponuda

U drugom dijelu dana, programom sajamskih aktivnosti, bila je predviđena je prezentacija gastro ponude Tuzlanskog kantona.

Posjetiocima na ovoj značajnoj sajamskoj manifestaciji su pripremljeni i ponuđeni na degustaciju, proizvodi Mesne industrije "Menprom" Tuzla, Čili kobasica, Koko kobasica i Koko sa sirom, Tuzlanska roštiljska kobasica.

Firma "Veda" Srebrenik je pripemila i kvalitetna peciva te u saradnji sa firmom "Portanaturae" i "Nigellus" čorokotovo ulje koje se dobija procesom hladnog mehaničkog cijeđenja, veoma zdravo i ljekovito.

Za one koji su ljubitelji kvalitetne kapljice nezaobilazno je bilo degustiranje široke palete iz "Pivare" dd Tuzla. "Meraklija – Destilacija MN" Seona Srebrenik pripremila je za goste dobru kapljicu prave bosanske šljivovice, a za one koji više brinu o svom zdravlju, bilo je i kvalitetne izvorske vode "Maja" koju puni "Golden spring" doo Brčko Distrikta, kvalitetnih jabuka i drugog voća iz "Greny-smit" doo Gradačac, te "PMG-VIP" PZ Gradačac.

Na 2000 m2 zatvorenog i 5000 m2 otvorenog izložbenog prostora, sajamska priredba daje prikaz najnovijih ostvarenja, roba i usluga, koje primijenjene na oranicama, gospodarstvima i industrijskim postrojenjima, u skladu s održivim razvojem, tradicionalnim iskustvima te primjenom vrhunske tehnologije s naglaskom na zaštiti vode, tla i okoline, jamče uspješno pokretanje novog proizvodnog ciklusa.

"19. osječki proljetni sajam – sajam poljoprivrede i prehrane" ostaje otvoren do 4. marta a biće ispunjen i brojnim stručnim prezentacijama, savjetovanjima i okruglim stolovima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital