RS: Podijeljena četvrtina novca od ukupne sume dobijene privatizacijom "Telekoma Srpske"

11.06.2008. 09:04 / Izvor: Nezavisne novine
RS: Podijeljena četvrtina novca od ukupne sume dobijene privatizacijom 'Telekoma Srpske'

Vlada RS i Investiciono-razvojna banka su za projekte iz Razvojnog programa RS do sada odobrili 298 miliona KM, što je skoro četvrtina od ukupne sume dobijene privatizacijom "Telekoma Srpske".

Za ekonomsko-socijalne projekte, koje odobrava Savjet za razvoj kojim predsjedava Milorad Dodik, premijer RS, usmjereno je 267,6 miliona maraka, dok je za privredno-razvojne projekte koji idu preko Investiciono-razvojne banke odobreno 30,3 miliona.

U Ministarstvu finansija RS napominju da se radi o sredstvima koja su odobrena, ali većim dijelom još nisu uplaćena. Na račune krajnjih korisnika ekonomsko-socijalnih projekata, navode, do sada su "legla" tek 68,4 miliona KM.

Gledajući po oblastima, Savjet za razvoj RS je najviše novca usmjerio u izgradnju infrastrukture - 229,2 miliona KM, zatim reformu zdravstvenog sistema 20 miliona, te razvoj zaposlenosti i ljudskih resursa 18,4 miliona.

Najveća pojedinačna investicija u vrijednosti od 75 miliona KM, odobrena je za trajno rješenje klizišta Čemerno na putu Foča - Gacko. Po vrijednosti ga slijedi projekat izgradnje i modernizacije puteva u Srebrenici sa 37 miliona KM, te rekonstrukcija i opremanje Kliničkog centra Banjaluka sa 20 miliona. Za eksproprijaciju zemljišta i nekretnina za potrebe izgradnje autoputa Banjaluka - Gradiška, te za izgradnju tunela Stambolčić u Palama odobreno je po deset miliona KM.

Investiciono-razvojna banka RS (IRB) svoj dio sredstava dobijenih privatizacijom "Telekoma Srpske", pak, plasira kroz šest kreditnih linija preko domaćih komercijalnih banaka i mikrokreditnih društava.

Najviše novca IRB je odobrila za kredite preduzetnicima i preduzećima u iznosu od 25,8 miliona KM, zatim poljoprivredu 2,3 miliona, lokalne zajednice dva miliona KM, te mikrobiznis u poljoprivredi 218.170 KM. Za početne poslovne aktivnosti još nije isplaćen nijedan kredit, dok kod stambenih kredita, za koje je odobreno 12,3 miliona KM, nisu korištena sredstva od privatizacije "Telekoma Srpske", već Fonda stanovanja RS.

Najveći pojedinačni kredit, u iznosu od pet miliona KM, odobren je banjalučkom preduzeću "Binis beton". Slijede firma "Atlantik" iz Banjaluke, koja je dobila 3,75 miliona KM, "Studen-prom" iz Zvornika i "Boksit" iz Milića sa po tri miliona KM, te "AM Međugorje" sa 2,2 miliona KM. Opštini Milići odobreno je dva miliona KM, a "Planinskom dobru" iz Nevesinja 1,3 miliona. U postupku obrade je kredit od tri miliona KM za firmu "Sinecoop" iz Laktaša.

Mirjana Čomić, izvršni direktor Sektora za plasmane u IRB, kazala je da su zadovoljni dosadašnjom dinamikom kreditnih plasmana, posebno u istočnom dijelu RS. Izuzetak su krediti za početne poslovne aktivnosti i mikrobiznis u poljoprivredi.

"Nismo zadovoljni dosadašnjim radom mikrokreditnih organizacija, jer se nisu uopšte uključivale u plasman sredstava. Imamo, međutim, najave da će se to promijeniti za desetak dana", kazala je Čomićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital