Ekonomska kriza zaobišla telekom operatere?

29.03.2010. 14:59 / Izvor: eKapija.ba
Ekonomska kriza zaobišla telekom operatere?

Kupovna moć građana BiH zadnjih godinu dana u znatnom je padu. Međutim, kada je riječ o telefoniji i internetu, podaci mnogobrojnih agencija za istraživanje tržišta u našoj zemlji i svijetu pokazuju rast.

Posljednje istraživanje GfK BH Centra za istraživanje tržišta urađeno prošle godine, kaže, da se trend uvođenja internet konekcije u bh. domaćinstva nastavlja.

Svako deseto bh. domaćinstvo, koje još uvijek ne posjeduje internet, razmatra mogućnost njegova uvođenja, a još 14 posto će to vjerojatno učiniti, mada ne tako skoro.

Slično je i na polju korištenja mobilnih uređaja. GfK Group provele je istraživanje u 17 država CEE o navikama korištenja mobilnih telefona u 2008. godini, podaci pokazuje da u BiH 80 posto građana koristi mobilni telefon, što govori u prilog činjenici da je korištenje usluga mobilne telefonije i u našoj zemlji postalo praktički nešto bez čega se svakodnevni život ne može više zamisliti.

O rastu korisnika telefonije i internet usluga govore i podaci jedne od većih kompanija u ovom biznisu M:tela, koji na dan 28.02.2010. bilježi preko 1.682,000 korisnika mobile, fiksne i internet tehnologije, od čega je 1,230.000 korisnika mobilne telefonije.

Porast mobilne telefonije u odnosu na mart 2009. godine je 9,6 posto.

Kada je riječ o internetu, broj korisnika 2009. u odnosu na 2008. godinu bio je veći za čak 122,91%, ističu u ovoj kompaniji, naglašavajući da se trend rasta nastavlja.

Ukupan broj korisnika ADSL-a prelazi 59.000, te je broj korisnika ADSL-a povećan za 59,74%.

"Kompanija M:tel je učinila velike napore radeći na povećanju ADSL dostupnosti, kao i prilagođavanju paketa potrebama i platežnim sposobnostima naših korisnika (veće brzine uz istu cijenu) tako da ćemo i dalje raditi u istom smjeru. Uvodeći 3G tehnologiju korisnicima je omogućeno korištenje mobilnoga interneta po velikim brzinama. U ponudi su najsavremeniji uređaji (telefoni i netbook računari) koji korisnicima omogućavaju korištenje interneta u pokretu", kazala je za naš portal Aida Halilović, portparol M:tela.

Rast mobilnog prenosa podataka i preuzimanja video sadržaja, prema zadnjim rezultatima istraživanja kompanije Cisco, u narednom petogodišnjem razdoblju porast će za gotovo 40 posto širom svijeta.

Istraživanja kompanije Cisco predviđaju da će do 2014. godine preko 5 milijardi ljudi širom svijeta svakodnevno koristiti mobilne mreže za preuzimanje video sadržaja. Drugim riječima, u narednih pet godina gotovo 66 posto ukupnog svjetskog prometa na mobilnom internetu činit će video sadržaji.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital