Vlada očekuje četiri ponude za "Telekom" - Tender za novog operatera ističe 21. marta

21.03.2011. 09:53 / Izvor: Blic
Vlada očekuje četiri ponude za 'Telekom' - Tender za novog operatera ističe 21. marta

Danas u14h ističe rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju "Telekoma", ali do zvanične informacije o tome ko su mogući kupci i da li ih uopšte ima, nije bilo moguće doći.

Nezvanično je potvrđena informacija da su četiri kompanije pokazale interes da budu novi vlasnici, ali se osim toga više ništa ne zna. U Ministarstvu finansija navode mogućnost da obavezujuće ponude stignu u poslednjem satu pre isteka roka.

Vlada je odredila da 51% akcija najprofitabilnije srpske firme vredi najmanje 1,4 mlrd EUR, pa ukoliko na tenderu bude više od jedne ponude, kupac većinskog paketa "Telekoma Srbije" biće izabran na aukciji, desetak dana nakon zatvaranja tendera.

Svi potencijalni kupci su ranije obavešteni da će grčki "Ote" prodati svih 20% akcija koje poseduje, što sa 31% vlasništva Vlade Srbije čini većinski paket. Država bi za svoje akcije dobila 834 mil EUR.

Za prošlu godinu još nema javnih oficijelnih podataka, ali se zna da je profit "Telekoma" 2009. iznosio 13,3 milijarde dinara i, prema tim ciframa, to je kompanija s najvećom neto dobiti na sprskom tržištu.

Prema podacima "Telekoma", njihove usluge fiksne telefonije koristi 3,2 miliona osoba, tako da je u tom segmentu poslovanja reč o monopolskom položaju u Srbiji. U delu mobilne telefonije, ova kompanija pokriva 60% tržišta, sa oko 5,9 miliona korisnika. U vlasništvu "Telekoma Srbije" su telekomunikacione kompanije "M:tel" u Crnoj Gori i "Telekom Srpske" u Bosni i Hercegovini. Na kraju 2009. godine ova grupa je imala 14.179 zaposlenih, od kojih 9.655 u samoj Srbiji.

Pre tri dana, mada je pokazano vrlo veliko interesovanje, u "Telekomu Austria", prema pisanju tamošnje štampe, nisu bili sigurni i da će dati obavezujuću ponudu. Ukoliko to učine, imaće najmanje jedan uslov, a to je da mogu da unesu svoj operater mobilne telefonije "Vip mobajl" u operatere "Telekoma Srbije" u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Premijer Mirko Cvetković je nedavno izjavio da se "Telekom" neće prodavati po svaku cenu, što je bilo protumačeno na dva načina: da je malo zainteresovanih i da ne može da se postigne željena cena. Inače, od same najave prodaje, u javnosti su prisutna brojna mišljenja koja osporavaju otuđenje vlasništva nad ovom kompanijom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital