Odbor Udruženje za trgovinu KPKT održalo V sjednicu

20.01.2010. 13:15 / Izvor: Kantonalna privredna komora Tuzla
Odbor Udruženje za trgovinu KPKT održalo V sjednicu

Odbor Udruženja za trgovinu Kantonalne privredne komore Tuzla, održao je V sjednicu kako bi se utvrdile smjernice za rad u narednom periodu. S tim u vezi, te u cilju efikasnijeg rada u narednom periodu, formiran je i novi Odbor kojeg čine Kasim Selimović - d.o.o. "Piemonte" Tuzla predsjednik te članovi Odbora Huso Ćivić - d.o.o. "Zlatno jato" Kalesija, Ramiz Karić - "Herceg" d.o.o. Srebrenik, Nermina Fišeković - "Winner" d.o.o. Tuzla i Damir Mujkić "Euro-dam-jas" d.o.o. Lukavac. U analizi aktivnosti iz prva tri mjeseca ove godine, istaknut je angažman na proširenju članstva koji je rezultirao učlanjenjem novih privrednih subjekata u ovo komorsko udruženje. Naglašene su pogodnosti za sve (stare i nove) članice Komore vezane za oglašavanje u listu "Komorski informator", na web stranici Komore, privredni servis koji je nedavno aktivirala služba za informisanje, posredovanja kod izdavanja određenih viza te ostale privilegije koje donosi dobrovoljno članstvo u Komori. Na sjednici je razmotrena informacija o radu inspekcijskih službi nadležnih za kontrolu prometa roba, rada i radnih odnosa te drugih propisa koji se odnose na trgovinu, nakon čega su doneseni i konkretni zaključci.

- Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove neophodno je uputiti zahtjev za dostavljanje mjesečnog ili tromjesečnog izvještaja o izvršenim mjerama zaštite legalnih firmi, odnosno o aktivnostima na prekidu nelegalanog rada i rada na crno u poslovanju i stanju trgovine na području Tuzlanskog kantona. (Izvještaje dostaviti na ime Udruženja za trgovinu, u pisanoj ili elektronskoj formi uz obavezan odgovor Uprave).

- Sa predstavnicima Ministarstva za trgovinu FBiH i direktorom Uprave za inspekcijske poslove FBiH, dogovoriti termin održavanja sastanka (do 15.5.) u vezi rada inspekcijskih službi nadležnih za kontrolu prometa roba, rada na crno, nelegalnog prometa i drugih problema koji se nameću u prometu roba – trgovinskoj djelatnosti.

- Na sastanak osim 10-20 članica Udruženja pozovati: direktora Uprave za inspekcijske poslove TK Besima Duraković sa saradnicima Nedžadom Bešlićem i Džemalom Hrustićem, zatim ministre za trgovine i za rad i socijalnu politiku u Vladi TK, te predstavnike Uprave za indirektno oporezivanje.

- Zavodu za zapošljavanje potrebno je uputiti zahtjev za rješavanje problema korištenja poticajnih i nepovratnih sredstava za zapošljavanje novih radnika, kao i dodjela sredstava za primanje pripravnika VSS (zbog evidentiranog kašnjenja u realizaciji ograničiti rok od objave do realizacije na 30 dana).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital