Gram lomljenog zlatnog nakita pao na 30 KM, dok su dukati 51 KM po gramu

03.01.2014. 10:19 / Izvor: Večernji List
Gram lomljenog zlatnog nakita pao na 30 KM, dok su dukati 51 KM po gramu

Prema osnovnoj trgovačkoj abecedi, glavni uzročnik slabljenja potražnje za zlatom je izlazak iz krize i oporavak gospodarstva. Dakle, Europa izlazi iz krize. Po cijenama zlata, dalo bi se zaključiti da u takvu fazu ulazi i BiH?

Zlato je prošle godine izgubilo mnogo sjaja i prvi put će u jednu godinu, od početka ovog milenija, poslovnici za otkup zlata ući s gubitkom. Zlato koje važi za sigurnu valutu ove godine je izgubilo oko četvrtinu vrijednosti. Dok je u početku godine vrijedilo 1657,5 dolara za uncu (31,1 gram), na kraju godine je unca vrijedila 1201,5 dolara, što predstavlja 27,5 postotni pad, priopćila je novinska agencija APA.

No, tu nije kraj za trgovce zlatom, ono je nastavilo padati i u 2014. godini, upućeni pak predviđaju da će cijena zlata do kraja 2014. pasti na 1050 dolara za uncu.

Ni bosanskohercegovački trgovci, bolje reći preprodavači, zlatom ne zaostaju za svjetskim trendovima, barem kada se radi o otkupu ovog plemenitog metala. Već jučer gram lomljenog zlatnog nakita, 14 karatnog zlata, pao je na 30 KM, dok se poznati dukati plaćaju 51 KM po gramu.

Prema osnovnoj trgovačkoj abecedi, glavni uzročnik slabljenja potražnje za zlatom je izlazak iz krize i oporavak gospodarstva.

Dakle, Europa izlazi iz krize. Po cijenama zlata, dalo bi se zaključiti da u takvu fazu ulazi i BiH?

Zlato je na silaznoj putanji već osam tjedana zaredom, a analitičari su podijeljeni u prognozama o daljnjem kretanju cijene najpopularnijeg plemenitog metala.

Dok jedni smatraju da je definitivno završila 12-godišnja “zlatna era”, drugi očekuju skori oporavak.

Prognoze se temelje na gospodarskim pokazateljima SAD-a, koji nagovještavaju oporavak. Zlato se, zasad, miče iz fokusa sigurnih utočišta za investitore, a očekivana niža potražnja mu smanjuje cijenu. Moćni ulagači, koji žele svoju imovinu osigurati pred inflacijom, tržištu zlata su okrenuli leđa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital