Kina najveći potrošač zlata

20.02.2014. 08:43 / Izvor: Glas Srpske
Kina najveći potrošač zlata

​Kina je prošle godine pretekla Indiju kao najveći potrošač zlata na svijetu, pošto je u toj zemlji registrovan rast potražnje od 32 odsto u odnosu na 2012. godinu, pokazali su najnoviji podaci Svjetskog savjeta za zlato.

Kina je prošle godine pretekla Indiju kao najveći potrošač zlata na svijetu, pošto je u toj zemlji registrovan rast potražnje od 32 odsto u odnosu na 2012. godinu, pokazali su najnoviji podaci Svjetskog savjeta za zlato.

"Investitori širom svijeta su, međutim, povukli svoj novac iz fondova zasnovanih na zlatu, zbog slabljenja rizika od rasta inflacije i obnavljanja finansijske krize", navedeno je u izvještaju Savjeta.

Potražnja za zlatom, koja uključuje nakit, poluge i kovanice, u Kini je prošle godine porasla na novi rekord od 1.065,8 tona, što je više od indijske potražnje, koja iznosi 974,8 tona, prenio je Frans pres.

"Visokoj potražnji za zlatom u Kini doprinijela je rastuća srednja klasa, rastući prosperitet, visok nivo ušteđevine i manjak drugih mogućnosti za investicije", izjavio je generalni direktor Svjetskog savjeta za zlato Markus Grub.

Globalna potražnja za zlatom, u vidu nakita, prošle godine je bila najviša i posljednjih 16 godina, ali su investicioni fondovi uveliko napuštali zlato, zbog čega je cijena tog plemenitog metala pala za skoro trećinu u 2013. godini. Aktuelna cijena zlata se kreće oko 1.324,80 dolara za uncu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital