Unis se zadužuje za 300 miliona KM?

27.02.2014. 12:35 / Izvor: Nezavisne novine
Unis se zadužuje za 300 miliona KM?

Derventska "Unis - fabrika cijevi" će probleme u poslovanju i nagomilana dugovanja pokušati riješiti zaduženjem od 300 miliona KM, saznaju "Nezavisne".

Derventska "Unis - fabrika cijevi" će probleme u poslovanju i nagomilana dugovanja pokušati riješiti zaduženjem od 300 miliona KM, saznaju "Nezavisne".

Naime, kako saznajemo, ovakva odluka je donesena na posljednjoj sjednici Skupštine akcionara preduzeća na inicijatvu "Balkan Steela", kompanije koja je vlasnik 65 odsto akcija "Unisa". Zvanične informacije o usvajanju programa ovakvog kreditnog zaduženja bi naredne sedmice trebalo da budu objavljene na Banjalučkoj berzi.

"Unis" je zapao u teške probleme koji su doveli do toga da je Uprava preduzeća poslala na čekanje 530 radnika zbog nedostatka posla. Podsjećamo da poslovanje "Unisa" opterećuje i kašnjenje isplata devet plata za radnike, kao i rata za obveznice koje je od ovog preduzeća za 20 miliona KM kupila IRB.

U banjalučkim kancelarijama kompanije "Balkan Steel" na naša pitanja u vezi s ovim zaduženjem, i saznanjima da će za kredit garantovati grupacija svojom imovinom, preusmjerili su nas na kancelariju Mile Georgijevskog, direktora "Unisa", koji je, prema njihovim riječima, zadužen za te odgovore.

Međutim, zbog jučerašnjeg novog protesta radnika "Unisa", Georgijevski cijeli dan nije bio u "Unisu", tako da u konačnici nismo uspjeli dobiti informaciju o tome kod koga i pod kojim uslovima će se derventski "Unis" ovako visoko kreditno zadužiti te na koji način će vraćati kredit.

Ostali smo uskraćeni i za odgovor na koji način bi bilo investirano tih 300 miliona KM.

Juče je radničko nezadovoljstvo ponovo kulminiralo u vidu masovnog okupljanja pred fabrikom, a potom i pred zgradom opštine Derventa.

Ljuti i nezadovoljni radnici "Unisa" odbili su ponudu uprave da pogon prerade počne s radom odmah, a da im u naredna tri petka budu isplaćene tri zaostale plate. Georgijevski je ovom prilikom rekao da fabrika mora početi s radom 3. marta.

"Moramo da počnemo s poslom, pošto od isporuke naših proizvoda zavisi proizvodnja u 'Simpu'. U suprotnom, može da se dogodi da izgubimo ugovoreni posao. U ovom trenutku ovo je najviše što možemo da uradimo", rekao je Georgijevski.

Podsjećanja radi, radnici ovog preduzeća su posljednju, majsku platu dobili tek u septembru prošle godine.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva, podsjetio je da poslodavac ranije nije dozvoljavao formiranje sindikata u ovoj fabrici, ali je uprkos tome stotinak radnika "Unisa" prije dvije i po godine pristupilo sindikalnoj organizaciji opštine Derventa, dodajući da se sindikatu juče pridružilo još 60 radnika.

Grupacija "Balkan Steel"

Većinski vlasnik "Unis - fabrike cijevi" iz Dervente, grupacija "Balkan Steel", osnovana je 1995. godine u Lihtenštajnu, a njena glavna poslovna djelatnost je proizvodnja i prodaja čelika i proizvoda od njega, zvanični su podaci sajta ove grupacije. Takođe se navodi da je u ranom vremenu poslovanja "Balkan Steel" svoju djelatnost vezivao za poslovanje s vodećim ruskim i ukrajinskim proizvođačima čelika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital