Dalji rast prihoda od PDV-a u BiH

Kapital / IZVJEŠTAJI

Dalji rast prihoda od PDV-a u BiH

​Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u naredne tri godine očekuje nastavak trenda rasta prihoda od indirektnih poreza, navedeno je u projekciji Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO BiH, za period od 2015. do 2017. godine.

16.12.2014. 07:46 / Izvor: Nezavisne novine

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u naredne tri godine očekuje nastavak trenda rasta prihoda od indirektnih poreza, navedeno je u projekciji Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO BiH, za period od 2015. do 2017. godine.

Tako je projektovana stopa rasta prihoda od indirektnih poreza u BiH za narednu godinu 2,1 odsto, za 2016. godinu dva odsto, a za 2017. godinu 2,4 odsto, ali se s tim ne slažu domaći ekonomski stručnjaci, koji ovakve prognoze smatraju optimističnim.

Te procjene, kako su objasnili u UIO BiH, zasnivaju se na projektovanim relevantnim makroekonomskim pokazateljima, istorijski sezonskoj šemi naplate, te efektima izmjena politika u oblasti carina i akciza na duvan i pivo. U UIO BiH istakli su da se za posmatrani period podrazumijeva fazno ukidanje carina i ostalih nameta na uvoz iz zemalja članica EFTA.

Naime, iako je uvoz iz ovih zemalja u prošloj godini imao učešće od 0,6 odsto u ukupnom bh. uvozu, s prihodom od carina 2,3 odsto od ukupnog iznosa, efekti ukidanja carina najviše će se ispoljiti sljedeće godine.

S obzirom i na to da su na snagu već stupile diferencirane stope na pivo, u 2015. godini očekuje se negativan rast prihoda od ovih akciza, dok projekcije akciza na duvan u naredne tri godine podrazumijevaju povećanje akcize na cigarete od 0,15 KM po paklici, a samim tim i rast maloprodajnih cijena cigareta.

U svojoj analizi, ovo odjeljenje očekuje da će u narednim godinama doći do stabilizacije tržišta cigareta i smanjenja potrošnje rezanog duvana, što bi trebalo da rezultira rastom prihoda od akciza.

"Najveći rast od 2,2 odsto očekuje se u narednoj godini, te rast od 1,4 odsto u 2016. i 1,3 odsto respektivno u 2017. godini", stoji u ovom dokumentu i dodaje se da je razlog za usporavanje rasta nastavak harmonizacije akciza na cigarete u BiH s minimalnom akcizom u EU koja dovodi do rasta maloprodajnih cijena i, posljedično, pada potrošnje cigareta.

"Procijenjena neto naplata prihoda od indirektnih poreza za ovu godinu je nešto više od pet milijardi KM i veća je za 2,5 odsto nego u prošloj godini", navode iz UIO BiH.

Na osnovu pokazatelja u analizi se dalje navodi da je za prva tri kvartala ove godine ukupno naplaćeno 4,575 milijardi KM bruto prihoda, što je za 4,8 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Prvi kvartal ove godine zabilježio je snažan rast prihoda od indirektnih poreza od 8,4 odsto, dok je drugi kvartal ostvario pad od šest odsto, da bi u trećem kvartalu ove godine došlo do rasta prihoda od 6,6 odsto. Posmatrano prema vrstama prihoda, najveći rast neto prihoda, u odnosu na prošlogodišnji, bilježi PDV od 46,6 miliona KM, zatim prihodi od carina 15,6 miliona KM i akcize i putarine 21,4 miliona KM. Na osnovu trendova naplate prihoda i projekcija UIO BiH, planirano je da će neto naplata prihoda od indirektnih poreza do kraja godine iznositi 5.009,2 miliona KM, što je za 2,5 odsto više nego što je ostvareno u 2013. godini.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da UIO BiH radi ozbiljne analize, ali da su one bazirane na stavovima i mišljenjima koja su pomalo drugačija nego što je realan život u kojem se nalazimo. S tim u vezi, on smatra da je projekcija rasta prihoda od indirektnih poreza UIO BiH više optimistična nego realna.

"S jedne strane rekao bih da taj rast od oko dva odsto u narednim godinama predstavlja stagnaciju, zato što je porast na tom nivou kategorija koja se može smatrati rastom na nivou inflacije", kazao je Pavlović.

On je istakao da se ne može očekivati povećanje potrošnje građana u BiH jer su trendovi takvi da je maloprodaja pala 16,5 odsto od početka godine, te da povećanje poreza po osnovu akcize na cigarete neće doprinijeti punjenju budžeta, odnosno rastu prihoda, jer će zbog ekonomskih teškoća u kojima pušači žive prije doći do toga da će se smanjiti potrošnja cigareta.

"Tako da, kada to sve saberemo, uvjeren sam da se neće evidentirati rast prihoda u sljedećim godinama, prije bih očekivao pad prihoda po osnovu PDV-a, što bi moralo biti značajno upozorenje", smatra on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital