Rang lista razvijenosti općina u RS-u: Rudo postalo izrazito nerazvijena općina, Istočna Ilidža i Mrkonjić Grad razvijene

13.11.2009. 09:36 / Izvor: Fena
Rang lista razvijenosti općina u RS-u: Rudo postalo izrazito nerazvijena općina, Istočna Ilidža i Mrkonjić Grad razvijene

Općina Rudo je iz grupe nerazvijenih lokalnih zajednica rangirana prema novoj listi u grupu izrazito nerazvijenih lokalnih zajednica u RS-u, dok su se Istočna Ilidža i Mrkonjić Grad iz srednje razvijenih izdvojile u grupu razvijenih lokalnih zajednica.

Donji Žabar i Pelagićevo su iz grupe izrazito nerazvijenih svrstane u grupu nerazvijenih, navedeno je u novoj rang listi razvijenosti općina u RS-u za 2010.godinu koju je 12. novembra 2009. godine utvrdila entitetska vlada na sjednici u Banjoj Luci.

Prema ovoj odluci razvijene općine su: Banja Luka, Bijeljina, Gacko, Gradiška, Doboj, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Laktaši, Mrkonjić Grad, Pale, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Trebinje, Zvornik i Ugljevik.

Srednje razvijene su: Brod, Višegrad, Derventa, Kozarska Dubica, Milići, Modriča, Novi Grad, Sokolac, Srbac, Foča, Čelinac i Šamac.

Nerazvijene općine u RS-u su: Bileća, Bratunac, Kostajnica, Vlasenica, Donji Žabar, Kotor-Varoš, Kneževo, Lopare, Nevesinje, Pelagićevo, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Srebrenica, Han-Pijesak, Čajniče, Šekovići i Šipovo.

Prema rang-listi, izrazito nerazvijene općine su: Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Krupa na Uni, Kupres, Ljubinje, Osmaci, Oštra Luka, Novo Goražde, Petrovac, Rudo i Trnovo.

Šefica Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću Vera Sajić je saopćila i da je usvojena odluku o dodjeli novčanih sredstava kao pomoć nerazvijenim i izrazito nerazvijenim općinama RS-a u iznosu od 912.653 KM, a radi se o zadnjoj tranši od redovnog granta koji iznosi tri miliona KM. Ona je podsjetila i da je Vlada RS-a naknadno općinama odobrila 35 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital