Žene na čelu 24 od 500 najvećih kompanija

05.06.2015. 11:16 / Izvor: Poslovni dnevnik
Žene na čelu 24 od 500 najvećih kompanija

Među njima su Mary Barra (General Motors), Meg Whitman (Hewlett-Packard), Ginny Rometty (IBM) i druge.

Poslovni časopis Fortune i ove je godine objavio listu 500 najvećih kompanija u svijetu, a među njihovim izvršnim direktorima ponovno se našlo pet posto žena, rekordan broj dosegnut lani.

Ovogodišnji Fortune popis 500 najvećih kompanija uključuje 24 žene izvršne direktorice, što je na razini rekorda postavljenog prošle godine. Među njima su Mary Barra (General Motors), Meg Whitman (Hewlett-Packard), Ginny Rometty (IBM) i druge.

Međutim, broj žena izvršnih direktorica u najutjecajnijim američkim tvrtkama zapeo je na 5 posto, kao i lani. Dok žene čine 45 posto zaposlenih u kompanijama u sastavu S&P 500 indeksa, malo ih se popne do samog vrha.

No, u odnosu na 1998. godinu došlo je do napretka. Tada je naime samo jedna žena bila na čelu neke od 500 kompanija iz Fortunovog popisa. Do 2009. godine ta brojka narasla je na 15, ali je u 2011. pala na 12. lani se, pak, ta brojka udvostručila, na 24.

Među svim američkim tvrtkama, postotak žena izvršnih direktorica je malo veći i iznosi oko 15 posto, pokazuju podaci Catalysta, neprofitne organizacije koja se bavi analizom zaposlenosti. Postotak žena u upravama američkih kompanija zapeo je na oko 17 posto gotovo deset godina.

Raznim argumentima zalaže se za dovođenje više žena na najviše razine korporativne moći. Neki kažu da je to moralno pitanje, dok drugi ističu da raznolika stajališta dovode so boljeg upravljanja.

No, najuvjerljiviji argument možda je najjednostavniji. Kada iz manje skupine birate ljude, propuštate mnogo talenata. Žene čine 50,8 posto stanovništva. Biste li radije odabrali svoj izvršni tim između 100 ili 49 ljudi?

Privlačenje više žena u radnu snagu već je uvelike pridonijelo američkom gospodarstvu. Konzultantska tvrtka McKinsey procjenjuje da dodatna produktivna moć od ulaska žena u radnu snagu između 1970. do danas broji oko četvrtine veličine američkog gospodarstva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital