Dobro polugodište za osiguravače

17.08.2015. 07:44 / Izvor: Nezavisne novine
Dobro polugodište za osiguravače

Podaci Agencije za osiguranje RS pokazuju i da su ukupno obračunate tehničke rezerve u prvih šest mjeseci ove godine iznosile 203,2 miliona KM i manje su za osam odsto u odnosu na kraj prethodne godine.

Osiguravajuća društva iz RS su u prvoj polovini ove godine ostvarila neto dobit u iznosu od 11,3 miliona maraka, potvrđeno je iz Agencije za osiguranje RS.

Prema njihovim podacima, 11 društava za osiguranje u RS ostvarilo je dobitak u iznosu od 11,8 miliona KM, dok je jedno društvo za osiguranje ostvarilo gubitak i to od oko 500.000 maraka.

Tako dostupni podaci dostavljeni i objavljeni na Banjalučkoj berzi pokazuju da je najveću dobit u prvom polugodištu ove godine ostvarilo "Nešković osiguranje", i to u ukupnom iznosu od 4,4 miliona maraka, što je ubjedljivo najbolji rezultat od svih ostalih osiguravajućih kuća u RS. Potom slijedi "Brčko gas" osiguranje, čija je dobit u prvoj polovini ove godine iznosila oko 2,6 miliona maraka.

Iza njih su "Drina osiguranje" sa dobiti od 1,4 miliona maraka i "Bobar osiguranje" sa 1,1 milion maraka.

Dalje slijede "Grawe osiguranje", čiji je neto dobitak u prvoj polovini godine iznosio 588.703 marke, zatim "MF osiguranje" sa pozitivnim rezultatom od 418.999 KM, te "Triglav osiguranje" sa dobiti od 239.609 maraka. Pozitivno su poslovali i "Osiguranje Garant" Brčko sa dobiti od 200.415 KM, te "Wiener osiguranje", čija je dobit u prvoj polovini godine iznosila 124.273 KM. Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih", nismo uspjeli saznati koliko je iznosila neto dobit "Aura osiguranja" u prvom polugodištu ove godine.

Prema podacima iz finansijskih izvještaja objavljenih na Banjalučkoj berzi, neto gubitak u ovom periodu jedino je ostvarilo "Dunav osiguranje", i to u iznosu od 470.027 maraka.

Inače, podaci Agencije za osiguranje Republike Srpske pokazuju i da su društva za osiguranje iz RS u prvom polugodištu 2015. godine osiguranicima i korisnicima osiguranja, po osnovu obaveza iz osiguranja, isplatili ukupno 51,7 miliona KM. Od tog ukupnog iznosa 49 miliona KM odnosi se na obaveze iz neživotnih osiguranja, a 2,7 miliona KM na životna osiguranja, a što je za 32 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

"Ukupni kapital društava za osiguranje iznosio je zaključno sa 30. junom ove godine 104,4 miliona KM i veći je za šest odsto, u odnosu na stanje od 31. decembra prošle godine", rekli su iz ove agencije.

Pored toga, iz ove agencije ističu i da je ukupna aktiva društava za osiguranje u RS u posmatranom periodu iznosila 360,7 miliona KM i neznatno je manja u odnosu na stanje na kraju prošle godine, odnosno manja je za 0,3 odsto.

Sa druge strane, podaci Agencije za osiguranje RS pokazuju i da su ukupno obračunate tehničke rezerve u prvih šest mjeseci ove godine iznosile 203,2 miliona KM i manje su za osam odsto u odnosu na kraj prethodne godine.

Božana Šljivar, direktor Agencije za osiguranje RS, rekla je da su, generalno posmatrano, rezultati poslovanja osiguravajućih društava u RS u prvoj polovini ove godine pozitivni, te da je većina parametara bolja u odnosu na kraj prošle godine.

Inače, treba reći da je došlo do pozitivnih pomaka u poslovanju pojedinih osiguravajućih kuća u RS, jer, kako su "Nezavisne" objavile početkom ove godine, četiri osiguravajuća društva u RS nalazila su se u vrlo teškoj situaciji, suočena s problemima likvidnosti i solventnosti. Ipak, kako pokazuju finansijski izvještaji za prvu polovinu ove godine, većina ih se uspjela oporaviti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital