Tvornicu cementa Kakanj zaobišla kriza: Neto dobit u 2008. godini 48,9 mil KM

10.03.2009. 11:46 / Izvor: Dnevni Avaz
Tvornicu cementa Kakanj zaobišla kriza: Neto dobit u 2008. godini 48,9 mil KM

Građevinski sektor u BiH, uz metalnu i tekstilnu industriju, najviše je pogođen ekonomskom krizom, što se u posljednjih nekoliko mjeseci odražava kroz ogroman pad aktivnosti od oko 50 posto. Ovaj podatak direktno utječe i na poslovanje ostalih proizvođača koji su vezani za građevinski sektor.

Međutim, za Tvornicu cementa Kakanj može se reći da nije osjetila krizu, te je poslovnu 2008. godinu završila s rekordnih 48,9 miliona KM dobiti. Ovo predstavlja povećanje od 38,1 posto u odnosu na 2007. godinu, kada je profit iznosio 35,4 miliona maraka.

Direktor ove kompanije Branimir Muidža kaže za "Dnevni avaz" da su u tvornici izuzetno zadovoljni postignutim rezultatima i da su sada potpuno fokusirani na izazove koje donosi ova godina.

"Evidentno je da će čitava privreda u određenoj mjeri stagnirati, a mi dijelimo i sudbinu građevinskog sektora. Uprkos krizi, nastavljamo s planiranim investicijama, a naglasak je na ekološkim standardima", kaže Muidža. On ističe da je građevinski sektor potresen krizom i da od te privredne grane zavisi i poslovanje tvornice, što ugrožava i radna mjesta. Međutim, Muidža naglašava da otpuštanja radnika neće biti.

"Uprava Tvornice cementa Kakanj kontinuirano planira i provodi sve potrebne korake i mjere za efikasno poslovanje, kako bismo ostvarili uštede u svim segmentima poslovanja, zadržali konkurentnost, unaprijedili poslovne procese i uvjete rada. Ovim stvaramo pretpostavke za očuvanje radnih mjesta", rekao je Muidža.

Tvornica cementa Kakanj ima emitovanih ukupno 9.476.540 dionica nominalne vrijednosti od deset maraka po dionici. Većinski dioničar kompanije je fond CEE Investment iz Holandije koji u svom posjedu ima 91,1 posto dionica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital