30 posto ukupnog broja obrtnika u FBiH radi u Tuzlanskom kantonu

29.06.2016. 13:13 / Izvor: Akta.ba
30 posto ukupnog broja obrtnika u FBiH radi u Tuzlanskom kantonu

Zaključno sa 31.12. 2015. godine na području TK je registrovano ukupno 11.127 obrtnika.

Po prvi put neka vlada pitala je obrtnike s kakvim se problemima susreću u svom radu i ponudila im pomoć, kazao je Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore. Iz te saradnje proizašao je dokument koji donosi informacije o stanju obrta na području TK sa smjernicama za dalji razvoj. Prema informacijama koje sadrži vidljivo je kako je od 2010. godine do danas u FBiH bilježi se konstantan pad registrovanih obrta, Tuzlanski kanton se može pohvaliti s rastom broja registrovanih obrta u ovom periodu.

Zaključno sa 31.12. 2015. godine na području TK je registrovano ukupno 11.127 obrtnika.

"Obrtnička komora TK u suštini predstavlja skoro 30 posto od ukupnog broja registrovanih obrtnika na području Federacije BiH“, kazao je Nermin Hodžić, ministar razvoja i poduzetništva.

No, ovi rezultati bili bi još bolji da nema problema s kojima se obrtnici konstantno susreću. Jedan od glavnih problema je što obrtnik nema pravo da uvozi robu, niti da izvozi svoj proizvod. Problem stvara i zakonska odredba po kojoj obrtnik garantuje kompletnom svojom imovinom dok kod drugih registrovanih društava to nije slučaj.

"Problem su i visoki doprinosi za zaposlene. Već dvije tri godine se priča, da će Vlada smanjiti doprinose, nisu smanjeni i otežavaju rad u obrtništvu", tvrdi ministar Hodžić.

Problem je i što obrtnici ne mogu primati volontere, kao i da imaju status fizičkog lica zbog čega kredite ne mogu dizati u bankama, već su primorani plaćati ih po mnogo većoj cijeni u mikrokreditnim organizacijama.

Većina ovih prepreka na koje nailaze obrtnici u svom radu korjen vuku sa federalnog nivoa, ali će kantonalna vlada svojim uključivanjem pokušati doprinijeti njihovoj izmjeni, poručio je resorni ministar Hodžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital