Standard and Poor's snizio kreditni rejting Evropske unije zbog Brexita

01.07.2016. 09:50 / Izvor: Fena
Standard and Poor's snizio kreditni rejting Evropske unije zbog Brexita

U ocjeni koja će povećati cijenu zaduživanja za 28-člani blok S&P je smanjio kreditni rejting EU-a na AA s AA+, uz stabilnu perspektivu.

Bonitetna agencija Standard and Poor's  (S&P ) je u četvrtak za jedan stupanj snizila dugoročni kreditni rejting Evropske unije i objasnila svoju odluku nesigurnošću koja vlada u bloku nakon britanske odluke da izađe iz Evropske unije.

"Nakon odluke britanskih glasača da napuste EU na referendumu 23. juna, ponovo smo procijenili našu analizu kohezije u EU, koju danas smatramo više neutralnim faktorom nego pozitivnim u ocjeni te cjeline", navela je agencija u saopćenju.

U ocjeni koja će povećati cijenu zaduživanja za 28-člani blok S&P je smanjio kreditni rejting EU-a na AA s AA+, uz stabilnu perspektivu, što znači da agencija ocjenjuje da dodatno smanjenje neće biti srednjoročno potrebno, prenosi Hina.

U ponedjeljak su S&P i Fitch smanjili ocjenu Velike Britanije. S&P je smanjio ocjenu zemlje na AA s najbolje ocjene AAA, dok ju je Fitch smanjio na AA s AA+. Relativno visoka ocjena EU "znači da smatramo da će se države članice držati svojih budžetskih obaveza prema EU-u", dodaje agencija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital