Robne rezerve RS i dalje dužne Upravi za indirektno oporezivanje

Kapital / IZVJEŠTAJI

Robne rezerve RS i dalje dužne Upravi za indirektno oporezivanje

U Upravi kažu da je problem nastao kada je Vlada ugasila jedno preduzeća.

05.07.2016. 08:22 / Izvor: Akta.ba

Republička direkcija za robne rezerve se bolje kotira na listi najvećih dužnika Uprave za indirektno oporezivanje. Dug od skoro devet miliona, svakog dana se povećava za oko tri i po hiljade maraka, a rješenja nema ni na pomolu prenosi ATV.

U Upravi kažu da je problem nastao kada je Vlada ugasila jedno preduzeća, a zatim odmah otvorila drugo, pod slicnim imenom, koje sada izbjegava plaćanje obaveza. Zato jednako terete i Vladu i novoformirano Javno preduzeće Robne rezerve. Zaključkom je prije pet godina Vlada upravu obavijestila da će dug isplatiti, ali od tada se nižu samo zatezne kamate.

"U ovom trenutku dug iznosi 9,1 milion maraka. Mi kao uprava smo između ostaloga dobili u januaru 2011. godine zaključak Vlade RS gdje se vlada obavezala da će ovaj dug biti izmiren. Nažalost evo u 2016. godini smo i taj dug još nije izmiren", rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Dok se Robne Rezerve Srpske nalaze na trećem mjestu poreskih dužnika na jedanaesto su se popele i Federalne sa dugom od četiri miliona. Iako se dugovi gomilaju dvojica nadležnih entitetskih ministara trgovine danas se na sastanku u Banjaluci te teme su dotakli.

Od prošle godine kada je ATV to pitanje poslala u ministarstvo Predraga Gluhakovića odgovor nismo dobili. Dug je od tada narastao za 300 000 maraka, a ministar je i dalje bez komentara.

"Dobićete onda odgovor ako ste poslali.” Poslao sam prošle godine.”Pa dobro nevjerujem da ste prošle, ali nemojte da se sad prepiremo. Nemojte da sad miješamo babe i žabe ovde razgovaramo o sasvim drugim temama nego to što me sad pitate”, odgovara Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS.

Da lista srama koju svake godine obajvi Uprava za indirektno oporezivanja postaje lista onih na koje se treba ugledati pokazuje i primjer Federalne direkcije robnih rezervi.

Mediji u Federaciji već spekulišu da i Vlada ovog entiteta planira preregistorvati firmu i izbjeći plaćanje obaveza. Federalni ministar trgovine kaže da se još traži rješenje.

"Koji model ćemo usvojiti kao model funkcionisanja Robnih rezervi u perspektivi radili smo i evaloaciju iskustava naših kolega iz Republike Srpske kao javno poduzeće, i to je u fazi evaluacije.Da li ćemo odabrati model javnog poduzeća ili ćemo nastaviti sa gazdovanjem robnim rezervama putem direkcije", objašnjava Zlatko Vujanović, ministar trgovine Federacije BiH.

Federalni ministar kaže da interna revizija tek treba da utvrdi ko je odgovoran za nastanak duga. O poslovanju entitetskih robnih rezervi Tužilaštvo Bosne i hercegovine odavno vodi istragu. ATV-u nisu odgovorili u kojoj se fazi nalazi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital