Turisti otkazuju zimovanja

27.01.2009. 14:57 / Izvor: Nezavisne novine
Turisti otkazuju zimovanja

Na većini planina širom BiH turisti otkazuju aranžmane zbog nedostatka snijega, potvrdili su u bh. skijaškim centrima.

"Na Vlašiću hotelijeri ovih dana razmišljaju o proglašenju "elementarnih nepogoda"", rekao je Sulejman Spahić, direktor pansiona Vlašićki ski.

"Posljednje tri sezone su bile loše, ali ova je definitivno najgora. Ski-liftovi su radili samo desetak dana", rekao je Spahić.

Dodaje da je prije nekoliko godina u ovom periodu na Vlašiću boravilo najviše gostiju u toku zimske sezone.

"Hotelijerima prijete veliki gubici, a neki objekti će biti zatvoreni. Cijene na Vlašiću su povoljnije, tako da za polupansion treba izdvojiti 70 maraka", istakao je Spahić.

U hotelu "Bijele vode" na Mrakovici rekli su da nema snijega i da su svi aranžmani otkazani.

"Žičara je jedno vrijeme bila u kvaru, a sada je osposobljena, ali ništa nam ne znači jer nemamo turista", pojašnjavaju u hotelu "Bijele vode".

Zvonko Bagarić, direktor Sportsko-rekreativnog centra "Čajuša" na Kupresu, rekao je da su gubici zbog loše zimske sezone teško mjerljivi.

"Snijega ima malo, ljudi dolaze i odlaze, ali dosta njih otkazuje aranžmane", istakao je Bagarić i dodao da snijega ima malo i da je jedan ski-lif u funkciji, a cijena karte za ski-lift je 30 KM.

Visina snježnog pokrivača na Bjelašnici je oko 20 cm, a u hotelu "Maršal" rekli su da su turisti aranžmane otkazivali najviše u proteklih sedam dana.

"Cijene polupansiona, pansiona i ski-liftova na Bjelašnici su povoljnije od 15. januara, tako da je za polupansion potrebno izdvojiti 88 KM, a cijena dnevne karte za ski-pas je 35 KM", kažu u hotelu "Maršal" i dodaju da su vlasnici hotela na velikom gubitku zbog nedostatka snijega.

U Olimpijskom centru "Jahorina", pak, potvrdili su da kod njih samo mali broj turista otkazuje zimovanja.

"Uslovi za skijanje su idealni, a visina snježnog pokrivača je oko 50 centimetara", ističu u Olimpijskom centru "Jahorina".

Dodaju da ski-liftovi rade i da su cijene pansiona i ski-liftova niže od 17. januara za oko 20 odsto.

"Cijena polupansiona je 83 KM, poludnevna cijena ski-pasa je 25 KM, a dnevna 33 KM", rekli su u Olimpijskom centru "Jahorina".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital