Prebijen dug težak 59 miliona

Kapital / IZVJEŠTAJI

Prebijen dug težak 59 miliona

Vlada RS odlučila je da ove godine na Banjalučkoj berzi budu sprovedene četiri obavezne multilateralne kompenzacije i cesije.

28.04.2017. 11:35 / Izvor: Glas Srpske

Privrednici i javni sektor u Srpskoj u drugoj obaveznoj multilateralnoj kompenzaciji ove godine prebili su 59,06 miliona KM duga, pokazuju preliminarni podaci Banjalučke berze.

Obaveze i potraživanja kompenzovalo je 936 učesnika.

"Učesnici druge multilateralne kompenzacije na registrovane adrese elektronske pošte dobili su preliminarne izvještaje, koje mogu ispravljati do petka do 15 časova. Nakon toga dobiće konačne izvještaje o kompenzaciji", navedeno je u izvještaju Banjalučke berze.

Vlada RS odlučila je da ove godine na Banjalučkoj berzi budu sprovedene četiri obavezne multilateralne kompenzacije i cesije, a preostale dvije trebalo bi da budu održane 25. jula i 24. oktobra. Učesnici prve ovogodišnje multilateralne kompenzacije prebili su ukupno 67,09 miliona maraka duga.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da je cilj sprovođenja multilateralnih kompenzacija smanjenje dijela nelikvidnosti privrede zbog čega je i Komora insistirala na uvođenju ovog sistema.

"Sprovođenjem multilateralne kompenzacije smanjuju se dugovanja i na neki način oslobađa novac u RS. Ovaj sistem postao je kontinuitet, jer se uskoro bližimo iznosu od pola milijarde kompenzovanih obaveza i potraživanja. Možemo da budemo zadovoljni jer dosadašnji rezultati pokazuju da je zahtjev Privredne komore RS za uvođenje ovog sistema opravdan i daje rezultate", kazao je Blagojević.

Naglasio je da insistiraju i na unapređenju sistema multilateralne kompenzacije kako bi bio prebijen što veći iznos potraživanja.

Sa posljednjom rundom prebijanja dugova i kroz multilateralne kompenzacije i cesije prebijeno je više od 419 miliona KM obaveza u Srpskoj. Multilateralne kompenzacije i cesije, osim na privredu, na koju se primarno odnose, pozitivno utiču i na javni sektor koji je učesnik prebijanja duga.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić ranije je, rekao da je zahtjevom privredne zajednice za sprovođenje Zakona o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije omogućeno čišćenje međusobnih potraživanja.

"Time je i popravljeno stanje i smanjena nelikvidnost privrednika", kazao je Đurić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital