Koncesionari u budžet donijeli 44 miliona KM

07.06.2017. 08:35 / Izvor: Glas Srpske
Koncesionari u budžet donijeli 44 miliona KM

Priliv novca u budžet RS od koncesionih naknada porastao je prošle godine na 44,38 miliona, što je za 15,09 miliona KM veći iznos nego godinu ranije.

Priliv novca u budžet RS od koncesionih naknada porastao je prošle godine na 44,38 miliona, što je za 15,09 miliona KM veći iznos nego godinu ranije.

Podaci o naknadama navedeni su u izvještaju Komisije za koncesije RS za prošlu godinu, koji će poslanici Narodne skupštine razmatrati na sjednici zakazanoj za 13. juni.

Na osnovu rada Komisije za koncesije RS u 2016. je zaključeno 18, a godinu ranije 11 ugovora o dodjeli koncesije iz raznih oblasti.

- Glavni razlog za povećanje prihoda od koncesionih naknada je više zaključenih ugovora. Povećanje uplaćenog iznosa koncesione naknade proizašlo je i iz uplate većeg broja jednokratnih koncesionih naknada koje su koncesionari uplaćivali prilikom zaključenja ugovora - navedeno je u izvještaju Komisije za koncesije.

Više novca stiglo je i od velikih energetskih objekata kao što su Termoelektrana "Stanari" i Hidroelektrane na Drini i Hidroelektrane na Vrbasu, koje su uplaćivale značajne iznose naknade za proizvodnju struje.

Najviše novca prikupljeno je na osnovu naknade koju koncesionari plaćaju u oblasti eksploatacije mineralnih resursa od koje je ubrano 25,94 miliona, a najmanje u oblasti turizma gdje je iznosila tek 16.000 KM. U oblasti korišćenja poljoprivrednog zemljišta iznos koncesione naknade porastao je za 186.966 KM na godišnjem nivou, a u Komisiji za koncesije ističu da je tome doprinijelo povećane kontrole i aktivnosti u vezi sa korišćenjem koncesionih dobara.

Predsjednik Komisije za koncesije RS Radenko Đurica naglašava da su unaprijedili rad i da to dokazuje činjenica da su prošle godine predmete rješavali u prosjeku 13,8 dana, dok je ranije to trajalo od nekoliko mjeseci do godinu-dvije.

- To je značajan napredak. Užurbano smo rješavali predmete i blagovremeno tražili da zahtjevi budu dopunjeni čim utvrdimo da nedostaje neki od dokumenata. Nastojali smo da koncesionari što prije imaju odgovore - kaže Đurica.

Na adrese svih koncesionara upućeno je i pismo kojim ih je komisija za koncesije opomenula na obaveze prema Vladi, koje proističu iz ugovora.

- Sve je to doprinijelo i efikasnijoj naplati naknade od koncesionara  -  kazao je Đurica i dodao da svi subjekti pa tako i Komisija za koncesije RS treba da stvara u pozitivnu atmosferu kako bi privukli što više investitora.

Nabavka automobila

Prihodi Komisije za koncesije RS u prošloj godini iznosili su 815.087, a rashodi 800.889, pa je njena dobit iznosila oko 14.000 maraka. Iz ostvarenog prihoda isfinansirani su svi redovni rashodi, nabavka opreme i servisiran kredit u iznosu od 53.892 KM za kupovinu "pasata".

Komisija za koncesije RS je na kraju 2016. godine imala 14 zaposlenih.

Prikupljeni iznos koncesione naknade po oblastima

25,94 miliona - Mineralni resursi                                    

16,98 miliona - Energetika                                         

750.306 - Poljoprivreda                                                        

392.963 - Izgradnja i korištenje mini HE    

168.970 - Priređivanje igara na sreću                    

123.731 - Sportska ribolovna društva                  

16.000 - Turizam

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital