Privreda Kantona Sarajevo bilježi pozitivne trendove

14.06.2017. 13:21 / Izvor: Fena
Privreda Kantona Sarajevo bilježi pozitivne trendove

Analiza statističkih podataka za 2016. godinu, kako je kazao predsjednik PKKS Muamer Mahmutović, pokazuje blagi napredak u Federaciji BiH.

Privreda Kantona Sarajevo u prvom kvartalu ove godine bilježi pozitivne trendove u industriji, šumarstvu, unutrašnjoj trgovini, turizmu, te na tržištu rada, u smislu povećanja  zaposlenosti i smanjenja stope nezaposlenosti, istaknuto je danas tokom proširene tematske sjednice Upravnog odbora Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS).  

Analiza statističkih podataka za 2016. godinu, kako je kazao predsjednik PKKS Muamer Mahmutović, pokazuje blagi napredak u Federaciji BiH, a posebno u Kantonu Sarajevu.

Mahmutović je kazao da je značajno porastao broj zaposlenih u 2016. u odnosu na predhodnu godinu i to za 16 posto, a broj nezaposlenih smanjen je za više od četiri posto. To pokazuje, kako je dodao, da mjere koje poduzima Vlada KS i resorno Ministarstvo privrede, imaju efekata. Također je povećan promet u trgovini na malo i zabilježeni SU pozitivni trendovi u turizmu.

"Sa druge strane imamo blagi pad industrijske proizvodnje i to je dio gdje moramo značajnije raditi. Ipak, generalno možemo reći da ima pozitivnih pomaka", naglasio je Mahmutović.

Po određenim analizama kao što je "Doing Business" spominjalo se da je BiH pala sa 79. na 81. mjesto, ali kada se to detaljnije pogleda, kako je kazao Mahmutović, mi zapravo nismo pali, već smo načinili određene pomake, ali su druge zemlje u regionu i svijetu pravile brže korake od nas.

"Kada je riječ o registrovanju poslovnih subjekata očiti su određeni pomaci. Po nekim podacima, imali smo više od 50 posto novoregistrovanih firmi u 2016. u odnosu na godinu ranije", naveo je Mahmutović.   

Komora je izdvojila neke od značajnijih mjera i aktivnosti, čija provedba vodi ka poboljšanju i povećanju poslovnih aktivnosti, a time i unapređenju poslovnog ambijenta. Među njima su:  ubrzanje procesa donošenja sektorskih strategija,  nastavljanje pojednostavljenja procedure registracije privrednih društava i dobijanja raznih dozvola, poduzimanje mjera u borbi protiv rasta nelikvidnosti privrednih subjekata, ubrzavanje razvoja  industrijskih zona i poslovnih inkubatora, nastavak reformi u oblasti komunalne privrede i drugo.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić je kazao da su, sudeći po statističkim podacima, svi ekonomski parametri rasli u prošloj godini.

"Ukoliko podatke pogledate detaljnije može se uočiti da smo se vratili na stanje kakvo je bilo 2008. kada je počela ekonomska kriza. Zadovoljni smo rezultatima mjera koje  provodimo", naveo je Šabić. 

Prije svega, kako je dodao, to je zakon o podsticaju malih i srednjih preduzeća. Prošle godine je zahvaljujući saradnji Ministarstva privrede i BBI banke u privredu KS implementirano oko 40 miliona KM. Ministar Šabić je kazao da će ovih dana imati tu anAlizu i tačno znati koliko su te mjere po različim paramatrima dale rezulate, a slične aktivnosti najavio je i u ovoj godini.

"Ove godine ulažemo u razvoj industrijskih zona 2,5 miliona KM, općine Kantona Sarajevo , i nadamo se da će to dodatno podstaći zapošljavanje i privredne aktivnosti posebno u onim granama za koje se Vlada opredjelila da su staretegijske", naglasio je Šabić, dodajućui da se mogu očekivati i nove povoljne kreditne linije za privrednike.   

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital