Tuzlanski kanton bilježi povećanje broja turista

19.08.2017. 08:51 / Izvor: Fena
Tuzlanski kanton bilježi povećanje broja turista

U prvoj polovini 2017. godine Tuzlanski kanton je posjetilo 20.220 turista što predstavlja povećanje broja noćenja za 2,1 posto u odnosu na isti period prošle godine

Na području Tuzlanskog kantona bilježe se pozitivni rezultati u oblasti turizma, te u ukupnom turističkom prometu.

U prvoj polovini 2017. godine Tuzlanski kanton je posjetilo 20.220 turista koji su ostvarili 52.701 noćenje, što predstavlja povećanje broja noćenja za 2,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, a povećan je broj posjeta stranih turista ovom kantonu, naročito tokom ljetne sezone.

Vršilac dužnosti direktora Turističke zajednice TK Miralem Mešković istaknuo je da je grad Tuzla prva turistička  destinacija na podčju TK po svim parametrima, koji se odnose na smještajne kapacitete i koji se mjere ostvarivanjem ukupnog turističkog prometa. Najveći "biser turizma" je kompleks Panonskih jezera u ovom gradu.

U Tuzli je ostvareno oko 50 posto noćenja od ukupnog broja, a značajno mjesto zauzima i općina Gradačac.

Po Meškovićevim riječima, ostale općine također imaju svoju ulogu u kreiranju ukupne turističke ponude, a turisti se interesiraju i posjećuju prirodno naslijeđe, jezera i sakralne objekte svih konfesija.

Tvrdi da turisti mnogo posjećuju srednjovijekovni kraljevski grad Srebrenik, te Gradačac, ali i zaštićeno područje planine Konjuh.

Pored povećanja broja posjeta i noćenja, na području ovog kantona u stalnom porastu je i potrošnja u turizmu i ugostiteljstvu.

Mešković ističe da se na najmnogoljudnijem kantonu godišnje u prosjeku ostvari oko 23 miliona KM potrošnje, u turizmu i ugostiteljstvu, s tendencijom da se taj iznos udvostruči, imajući u vidu postojeće turističke potencijale.

Navodi da je razvoju turizma na području TK doprinijela i ekspanzija Međunarodnog aerodroma Tuzla, ali i Panonska jezera u Tuzli, dadavši da kroz tuzlanski aerodrom godišnje prođe oko 300.000 putnika, te da na godišnjem nivou tuzlanskan “slana jezera“ posjeti više od 200.000 ljudi.

Razvoj turizma posebno zahvaljujući posjetama turista tokom ljetne sezone doprinosi razvoju turističke privrede, a samim time generira i ukupnu privredu Tuzlanskog kantona.

Evidentno je da je izuzetno veća potrošnja u segmentu ugostiteljstva, odnosno, tzv. usluge hrane i pića u toku ljetne turističke sezone, kaže Mešković, dodavši da se bilježi povećanje prodaje nafte i naftnih derivata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital