Javni poziv za kreditnu liniju za privrednike TK vrijednu 25 miliona KM

08.09.2017. 11:38 / Izvor: Akta.ba
Javni poziv za kreditnu liniju za privrednike TK vrijednu 25 miliona KM

Ovaj projekt će trajati tri godine, a kreditna linija će biti otvorena nekoliko mjeseci, do utroška namjenskih sredstava.

Javni poziv za odabir korisnika kreditnih sredstava po kreditnoj liniji od 25 miliona KM za privrednike Tuzlanskog kantona uz povoljnu kamatnu stopu od 1,2 posto, koju su osigurali Vlada Tuzlanskog kantona i Sparkasse Bank d.d. Sarajevo, raspisan je danas.

Rezultat je to nedavno potpisanog ugovora Sparkasse Bank d.d. Sarajevo i Vlade TK-a o pružanju usluga plasmana kreditnih sredstava uz subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima s područja ovog kantona.

Cilj ove kreditne linije je povećanje obima poslovanja, broja zaposlenih, za nove investicije i za nove tehnologije, a ovim programom očekuju se što zdravija privredna društva, koja će ispunjavati svoje obaveze prema državi i budžetu TK-a, te će dati maksimalan efekat i multiplicirati ta sredstva koja će biti namjenski utrošena.

Ministar industrije, energetike i rudarstva TK-a Srđan Mićanović izjavio je da ukupna kamatna stopa za navedenu kamatnu liniju iznosi 4,2 posto, a kantonalna vlada će sufinansirati tri posto kamatne stope.

Mićanović je pozvao sva privredna društva i poslodavce koji imaju sjedište na području TK-a da se informišu o ovoj kreditnoj liniji u najbližoj poslovnici spomenute banke.

Dodao je da je gornje ograničenje za ovaj kredit dva miliona KM, a kompanije koje će aplicirati moraju biti kredibilne da mogu izmirivati svoje obaveze.

"Ono što smo mi zahtijevali od Sparkasse Banke je da to budu privredna društva ili samostalni poduzetnici, koji nisu dužni državnim fondovima, poreznoj upravi i kantonalnoj vladi, to trebaju biti zdrava privredna društva, koja nisu dužna za doprinose radnicima", naglasio je resorni ministar.

Ova sredstva ne mogu se koristiti u proizvodnji alkoholnih pića, duhanskih proizvoda i igara na sreću, a sve ostale privredne grane mogu učestvovati u ovoj kreditnoj liniji.

Ovaj projekt će trajati tri godine, a kreditna linija će biti otvorena nekoliko mjeseci, do utroška namjenskih sredstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital