ESV podržalo Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu

Kapital / IZVJEŠTAJI

ESV podržalo Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici razmatralo je i podržalo Nacrt budžeta KS za 2018. godinu.

06.12.2017. 07:55 / Izvor: Akta.ba

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici razmatralo je i podržalo Nacrt budžeta KS za 2018. godinu.

Namjera Vlade KS je bila da sa svojim socijalnim partnerima, predstavnicima poslodavaca i sindikata još jednom, prije okončanja javne rasprave, razmotri nacrt ovog dokumenta kako bi što više budžetskih potreba mogli uspješno isfinansirati u 2018. godini.

Kako je obrazložio resorni ministar Jasmin Halebić, opća budžetska i politika javnih finansija u Kantonu Sarajevo je još uvijek stabilizaciona, a budžet za narednu godinu će dodatno stabilizirati stanje javnih finansija.

„Imamo i razvojne projekte, kapitalni budžet je gotovo udvostručen u odnosu na prethodne dvije godine. S druge strane, svi oni koji ostvaruju socijalna prava na osnovu relevantnih zakona u Kantonu Sarajevo će nastaviti primati svoje naknade iz budžeta na vrijeme i u punom iznosu. Pokušat ćemo budžetom poduprijeti pozitivna privredna kretanja koja su primjetna u kantonu a vezana su za povećan broj zaposlenih u realnom sektoru“, naveo je između ostalog ministar Halebić. Složio se sa mišljenjem Udruženja poslodavaca i drugih članova Vijeća da se više novca iz budžeta treba izdvajati za zapošljavanje, posebno mladih ljudi.

„Slažem se da je to veoma izražen problem u cijeloj BiH uključujući i Kanton Sarajevo. Stopa nezaposlenosti prema nekim procjenama u kategoriji mladih iznosi oko 50 posto i zabrinjavajaća je. Mi u Kantonu Sarajevo imamo vremena i sredstava da u razgovorima sa našim socijalnim partnerima dodatno pojačamo te aktivnosti“, izjavio je ovom prilikom ministar Halebić.

Javna rasprava o Nacrtu budžeta se završava  nakon čega će biti utvrđen konačni iznos Budžeta. On bi se u formi Prijedloga trebao naći pred zastupnicima Skupštine KS najkasnije 20 decembra ove godine.

Članovi ESV-a podržali su i Nacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo, čija je intencija ostvarivanje intenzivnije saradnje Službe za zapošljavanje KS sa poslodavcima.

Po riječima resorne ministrice i predsjedavajuće Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje KS Amele Dautbegović, procese zapošljavanja, uz zakone i projekte, mora pratiti zajednički rad sa poslodavcima a to dosada nije bila praksa.

„Resorno ministarstvo i Vlada KS ne mogu donositi značajnije mjere zapošljavanja bez kontinuirane saradnje sa poslodavcima i podataka o potrebama tržišta rada. To su preduslovi za kvalitetne programe prekvalifikacije, obrazovanja i profesionalnog usavršavanja osoba koje traže posao, što će ovim zakonom biti jasnije definisano“, istakla je ministrica Dautbegović. Navela je da Zakon između ostalog predviđa i to da one osobe koje dva puta odbiju ponuđeni posao neće više biti na evidenciji nezaposlenih.

Također, predviđa i izmjenu naziva Službe za zapošljavanje u Službu za posredovanje u zapošljavanju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital