Za inovacije skoro 242 tisuće KM lutrijskoga novca

03.01.2018. 11:04 / Izvor: Večernji List
Za inovacije skoro 242 tisuće KM lutrijskoga novca

Od tog iznosa, 168.775,72 KM odobrene su za financiranje programa i projekata koji se odnose na promoviranje tehničke kulture.

Pred kraj prošle godine federalna Vlada odobrila je raspodjelu prihoda ostvarenih temeljem naknada za priređivanje igara na sreću iz 2016. za financiranje programa i projekata iz oblasti promoviranja tehničke kulture.

Fedralno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, koje  je mjerodavno za provedbu natječaj za dodjelu sredstava za spomenute projekte, prilično je kasno utvrdilo listu korisnika za raspodjelu sredstava od 241.882,61 KM uplaćenih u proračun FBiH u 2016., a ostvarenih temeljnih naknada za priređivanje igara na sreću. Od tog iznosa, 168.775,72 KM odobrene su za financiranje programa i projekata koji se odnose na promoviranje tehničke kulture.

Preostali iznos od 73.106,89 KM dodjeljuje se Asocijaciji inovatora Bosne i Hercegovine za nagradni fond za nagrađivanje inovatora iz Federacije BiH za inovacije od međunarodnog značaja.

Zanimljivo je da taj iznos nije bio planiran za ovu namjenu, ali zbog nedovoljnog broja zadovoljavajućih prijava pristiglih na javni poziv i nepostojanja za-konske mogućnosti da se raspisani  dodatni javni natječaj i donese druga odluka o raspodjeli novca, odlučeno je da preostala sredstva budu usmjerena Asocijaciji inovatora BiH.

Kako je propisano, korisnici sredstava su najkasnije do kraja 2017. godine morali Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta dostaviti izvješće o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava, kao i vjerodostojnu dokumentaciju temeljem koje se dokazuje namjenski utrošak sredstava.

Oni korisnici koji u ugovorenom roku nisu dostavili izvješće o utrošku sredstava ili su dodijeljena sredstva utrošili suprotno propisanim kriterijima, dužni su na zahtjev Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta izvršiti povrat dodijeljenih sredstava i ne mogu ostvariti pravo na dodjelu sredstava u sljedeće tri godine.               

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital