Za plaće u državnim institucijama 8,6 milijuna KM više u odnosu na 2017.

15.01.2018. 09:00 / Izvor: Večernji List
Za plaće u državnim institucijama 8,6 milijuna KM više u odnosu na 2017.

Za plaće i naknade osoba zaposlenih u institucijama koje se financiraju iz proračuna BiH ove godine planirano za 8,6 milijuna KM više u odnosu na prethodnu godinu.

Za plaće i naknade osoba zaposlenih u institucijama koje se financiraju iz proračuna BiH ove godine planirano je skoro 560 milijuna KM, što je za 8,6 milijuna KM više u odnosu na prethodnu godinu.

Povećanje je posljedica, prvenstveno, prošlogodišnje izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koja se odnosi na povećanje plaća policijskim službenicima, te planiranih novih zapošljavanja u institucijama BiH, između ostalog, 86 osoba za potrebe stavljanja u funkciju zatvora u Istočnom Sarajevu.

Usvojenim odlukama Vijeća ministara planirano je i zapošljavanje pet osoba u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, tri u Memorijalnom centru Srebrenica te 10 osoba pri Direkciji za europske integracije.

Predviđeno je i da Služba za zajedničke poslove institucija BiH u ovoj godini zaposli 10 osoba za potrebe održavanja i osiguravanja novokupljenih objekata za smještaj institucija BiH u Mostaru, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, što bi proračunske korisnike trebalo koštati 87.000 KM.

Zbog izmjene navedenog zakona, kojim su povećane plaće policijskim službenicima, Graničnoj policiji u 2018. za plaće i naknade potrebno je 3,950.000 KM, što je za 7% više u odnosu na prošlu godinu. Iz istog razloga za isplatu plaća u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) potrebno je dva milijuna KM ili 10% više nego u 2017., a slično je i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela. Središnjem izbornom povjerenstvu BiH zbog prijema zaposlenih na određeno vrijeme za održavanje općih izbora u BiH u listopadu za plaće i naknade potrebno je nešto više od 250.000 KM više nego u prošloj godini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital