BiH Strabagu isplatila odštetu zbog mosta na rijeci Savi kod Svilaja

16.01.2018. 09:29 / Izvor: Oslobođenje
BiH Strabagu isplatila odštetu zbog mosta na rijeci Savi kod Svilaja

Arbitražni postupak vođen pred Stalnim arbitražnim sudom u Haagu po tužbi kompanije Strabag AG protiv Ministarstva komunikacija i prometa BiH pokrenut je 23. decembra 2013.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je, u skladu sa Odlukom Vijeća ministara BiH i nalogom Pravobranilaštva BiH, do sada isplatilo 940.068,03 eura firmi Strabag na ime glavnice i propisanih kamata sa danom isplate, rečeno je za Oslobođenje u ovom ministarstvu.

Pokrenut spor

"Preostali dio obaveze koji treba isplatiti iznosi 361.685,61 euro i odnosi se na pravne i druge troškove tužioca koje je avansno uplatio na ime troškova Tribunala i SSA", ističu iz Ministarstva finansija.

Arbitražni postupak vođen pred Stalnim arbitražnim sudom u Haagu po tužbi kompanije Strabag AG protiv Ministarstva komunikacija i prometa BiH pokrenut je 23. decembra 2013, kada je Ministarstvu komunikacija i prometa BiH dostavljena Obavijest o arbitraži. Postupak je pokrenut u vezi s izvršenjem Odluke Vijeća za rješavanje sporova, kojom je potvrđena valjanost raskida Ugovora o građenju mosta na rijeci Savi kod Svilaja zaključenog između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Hrvatskih autocesta, kao naručitelja radova s jedne strane i firme Strabag AG kao izvođača radova s druge strane.

Podsjećanja radi, prvi tender za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Svilaja raspisan je 2011. godine, u vrijeme dok je Ministarstvom prometa i komunikacija BiH rukovodio Rudo Vidović. Na tom tenderu, s ponudom od 21 milion eura, pobijedila je austrijska kompanija Strabag.

Ugovorom je bilo definisano da u posao budu uvedeni u roku od 180 dana, što se na kraju nije desilo, a samo dan nakon isteka tog roka Strabag pokreće spor protiv BiH i Hrvatske, tražeći da im se plate penali jer nisu na vrijeme uvedeni u posao. Tužili su i Republiku Hrvatsku, ali se Hrvatska nagodila s Austrijancima za oko 535.000 eura. Spor sa Bosnom i Hercegovinom završio je na arbitraži, gdje je naša država izvukla deblji kraj. Odluku da Bosna i Hercegovina ne isplaćuje novac Strabagu, već da ide na arbitražu donio je Damir Hadžić, tadašnji ministar transporta i komunikacija BiH, koji je na jednoj od sjednica Vijeća ministara BiH inzistirao na tome da se ide na arbitražu.

Veliki projekt

U martu prošle godine drugi put je položen kamen temeljac za most kod Svilaja. S ceremonije je poručeno da će izgradnja ovog infrastrukturnog projekta u narednom periodu predstavljati žilu kucavicu Bosne i Hercegovine.

Istaknuto je kako je gradnja ovog mosta izuzetno važna, kako za Hrvatsku tako i za BiH koja ulaže velike napore da se pridruži EU. Most kod Svilaja dužine 640 i širine 29 metara, s tri predviđene trake za svaki smjer, veliki je infrastrukturni projekt na koridoru 5c.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital