Uporedili smo cijene: Da li su akcize utjecale na poskupljenje namirnica

19.03.2018. 08:07 / Izvor: Faktor
Uporedili smo cijene: Da li su akcize utjecale na poskupljenje namirnica

Neki proizvodi su ovoga mjeseca čak jeftiniji u odnosu na sami početak 2018. godine.

Uprkos brojnim najavama da Bosance i Hercegovce očekuje lančano poskupljenje gotovo svih proizvoda nakon stupanja na snagu Zakona o akcizama, cijene osnovnih namirnica od 1. februara u prodavnicama nisu se bitnije promijenile.

Cijene ulja, šećera, soli, mlijeka, kafe i brašna u nekoliko trgovačkih lanaca u Sarajevu (Mercator, Bingo, Hoše, Amko komerc) zabilježili smo u januaru i martu ove godine te ih uporedili. 

Neki proizvodi su ovoga mjeseca čak jeftiniji u odnosu na sami početak 2018. godine.

Tako su u Mercatoru niže cijene pojedinih proizvođača kafe (Franck i Zlatna džezva), šećera (Agragold) i mlijeka (Milkos), dok je samo mlijeko Dukat skuplje za pet feninga.

I u Bingu su u odnosu na januar trenutno jeftinije kafe Franck i Zlatna džezva dok je Grand kafa skuplja za 15 feninga. Za pet feninga skuplje je suncokretovo ulje Zvijezda, dok je Floriol jeftiniji za 20 feninga.

U Hoše komercu jeftinije su kafe Zlatna džezva (1,05 KM) i Grand (1,15 KM) i ulje Zvijezda za pet feninga, dok nijedna od namirnica koje smo posmatrali nije poskupjela. I u trgovinama Amko komerca su pojeftinile kafe Zlatna džezva i Grand, dok je ulje Zvijezda skuplje za 15 feninga. Ostale cijene se nisu mijenjale.

Da su najave o valu poskupljenja svih proizvoda, nakon usvajanja Izmjena Zakona o akcizama BiH neutemeljene, te da bez razloga plaše i brinu građane i ranije je za Faktor pojašnjavao profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Muris Čičić.

"Neće doći do poskupljenja cijena proizvoda. Javljaju se da komentarišu ljudi koji nisu kompetentni, koji nemaju blage veze sa tom temom. Radi se o amaterskom gledanju neznalica koje se petljaju u oblast koja nije njihova specijalnost. Oni misle ako poskupi benzin za 10 feninga, da će odmah proizvođači bilo čega tu cijenu prebaciti na finalnu cijenu svog proizvoda. Naravno da neće. Ne slijede nikakva masovna poskupljenja i nema nikakvih indikatora za to", kazao je Čičić.

Objasnio je da se cijene u privredi ne formiraju tako.

"Nema tu bukvalnog uključivanja svih troškova da bi se došlo do cijene. Imate na stotine metoda određivanja cijena, i samo jedna je da se saberu svi troškovi i onda odredi. Ali to se u tržišnoj ekonomiji ne radi. U tržišnoj ekonomiji kompenzirate, imate različite profitne marže, različite troškove, različite situacije i možete određivati cijenu. Rijetko se dešava direktno uključivanje apsolutno svih troškova u cijenu. Ja ne znam otkud teza da će poskupiti osnovne životne namirnice", rekao je profesor Čičić.

Podsjećamo, stupanje na snagu izmijenjenog Zakona o akcizama 1. februara ove godine prouzrokovalo je poskupljenja goriva, a samim tim i karti za prijevoz kod pojedinih prevoznika.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital