Vlada RS dala saglasnost da se austrijskoj kompaniji otpiše 153.497 KM

Kapital / IZVJEŠTAJI

Vlada RS dala saglasnost da se austrijskoj kompaniji otpiše 153.497 KM

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Ministarstvu saobraćaja i veza RS da austrijskoj avio-kompaniji "Austrojet" otpiše 153.497,88 KM duga.

16.06.2018. 10:29 Izvor: / Nezavisne novine

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Ministarstvu saobraćaja i veza RS da austrijskoj avio-kompaniji "Austrojet" otpiše 153.497,88 KM duga koji je nastao 2008. godine, jer su iscrpljene sve pravne mogućnosti za njegovu naplatu.

U pitanju je novac koji je resorno ministarstvo uplatilo prevozniku iz Salcburga kao avans za mali broj putnika na liniji Banjaluka - Salcburg, a za letove koji, kako su rekli, nisu realizovani.

Naime, kako pojašnjavaju u Ministarstvu, u toku 2008. godine ova avio-linija je otvorena na osnovu ugovora između Vlade RS i avio-kompanije "Austrojet".

Jedan od uslova da dođe do otvaranja ove avio-linije bio je da ugovorni organ ukoliko se proda manje od 37 karata po letu nadoknadi prevozniku iznos od 109 evra po avionskoj karti.

Ukupna garancija po jednoj rotaciji iznosila je maksimalno 8.066 evra, a mjesečno je planirano 13 rotacija, ili 104.858 evra.

Nakon uplate od 74.472 evra, letovi nisu održani, a uplaćena sredstva nisu vraćena. Ministarstvu nije preostalo ništa do toga da se obrati sudu u Salcburgu, što su učinili godinu dana kasnije, a sud je prihvatio tužbeni zahtjev.

"U međuvremenu, dužnik je prodao firmu, promijenio prebivalište i sada je nepoznatog boravišta. Nekoliko godina advokat Ministarstva saobraćaja i veza je pokušavao naći način da se presuda izvrši, ali bezuspješno. S obzirom na to da je izvršenje ove presude nemoguće, Ministarstvo je predložilo Vladi RS da se izvrši otpis nenaplativih spornih potraživanja", kazali su nam u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Inače, saradnja s "Austrojetom" je trajala svega pola godine, a ova kompanija je od Vlade RS na osnovu subvencija za realizovane letove dobila oko milion maraka. Nakon što su linije ukinute zbog nerentabilnosti, a saradnja s ovim prevoznikom završena, kao na traci počeli su se redati problemi za banjalučki aerodrom.

Nakon linija za Salcburg i Tivat, kasnije je ugašena i linija Banjaluka - Ljubljana, koja je funkcionisala godinu i tri mjeseca. Obustavljena je 2011. godine, a za subvencije je izdvojeno 1,8 miliona maraka, jer je na ovom letu koji je obavljala "Adria Airways" u prosjeku bilo svega pet putnika u jednom pravcu.

Nadležni su 2013. odbili ponudu o saradnji s niskotarifnom kompanijom "Wizz Air" jer su Mađari tražili subvencije unaprijed i garanciju da će Vlada RS pokrivati eventualne gubitke ove kompanije.

Od tada je bilo nekoliko pregovora o saradnji s raznim avio-prevoznicima, ali bez uspjeha, a stručnjaci smatraju da je bolje da do nje nije ni došlo s obzirom na sumnjivu reputaciju i nedostatak referenci.

Najzad, irska niskotarifna kompanija "Ryanair", najveći evropski niskotarifni avio-prevoznik na Banjalučki aerodrom dolazi na jesen ove godine s linijama za Memingen, Šarloa i Stokholm, što bi, kako se ocjenjuje, mogao biti spas nakon dugogodišnjih neuspjelih pokušaja da se pronađe stabilan partner.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital