Raste broj neregistriranih vozila u FBiH BiH

22.06.2018. 10:02 / Izvor: Večernji List
Raste broj neregistriranih vozila u FBiH BiH

Prema procjenama Vijeća Ureda zelene karte iz 2011., u BiH u prometu sudjeluje 15% neosiguranih vozila, odnosno oko 150.000.

Prema informacijama o stanju sigurnosti Federalne uprave policije (FUP), broj neregistriranih vozila na cestama u Federaciji BiH u prva tri mjeseca 2018. godine iznosio je 2480 i znatno je veći u odnosu na isto razdoblje 2017. godine kad ih je evidentirano 2145.

Manje ostalih prekršaja Broj drugih prometnih prekršaja poput upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i bez položenog vozačkog ispita, kao i upravljanja bez korištenja sigurnosnoga pojasa ili uz korištenje mobilnoga telefona, manji je u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Izmjene Zakona o sigurnosti u prometu koje su pooštrile kazne očigledno su urodile plodom, osim u jednom parametru – vožnji neregistriranog vozila. Ni rigorozne kazne za počinitelje ovog prekršaja, koje se kreću u rasponu od 400 do 1000 KM, nisu utjecale na smanjenje broja počinitelja, naprotiv, broj prekršitelja se povećao. Broj 2480 odnosi se na evidentirane i sankcionirane vozače dok je stvarni broj takvih koji se kreću po bh. cestama nepoznanica.

Prema procjenama Vijeća Ureda zelene karte iz 2011., u BiH u prometu sudjeluje 15% neosiguranih vozila, odnosno oko 150.000.

Cijenu ovakvog stanja plaćaju svi bh. vozači. Naime, dok vozači iz EU-a i većine zemalja okruženja prelaze granice uz predočenje prometne dozvole, vozači iz BiH i dalje imaju obvezu pokazati zelenu kartu.

Ovaj dokument se vezuje uz policu obveznog osiguranja i na njoj se mora nalaziti broj police uz koju vrijedi. Osiguravajuće društvo, koje je izdalo policu obveznog osiguranja, izdaje i zelenu kartu, a vlasnici vozila plaćaju je 5 KM.

Posjedovanjem zelene karte osiguravate odgovarajuću zaštitu za eventualne materijalne i nematerijalne štete koje možete pričiniti drugima (trećim osobama) u prometnoj nesreći prilikom boravka u nekoj od zemalja članica sustava zelene karte.

S druge strane, za vozače iz Srbije i Hrvatske registracijske pločice su sasvim dovoljan dokaz da im je vozilo osigurano i ne moraju to dodatno dokazivati. BiH nije najlošija Razlog neravnopravnog položaja je to što u BiH, prema procjenama Vijeća Ureda – međunarodne asocijacije za osiguranje automobila, ima mnogo neregistriranih vozila – više od 15%.

Da bi zelene karte bile ukinute, BiH mora smanjiti kvotu neregistriranih vozila i nakon toga potpisati međunarodni "MGA" sporazum, koji bi službeno omogućio našim vozačima prelazak granice bez navedenoga dokumenta.

Prema dostupnim podacima Vijeća Ureda zelene karte i Insurance Europe, godišnji gubitak BiH prema sustavu zelene karte iznosi oko 820 mil. eura. Po broju neregistriranih/neosiguranih vozila, iza BiH su Turska s 20%, Malta s 25%, Makedonija s 30% i Ukrajina s 50%.

Situacija u zemljama iz najbližeg okruženja je mnogo bolja. Znatno je manje neosiguranih vozila u prometu u RH, oko 4%, a u Srbiji i Sloveniji svega 0,5%.

Po podacima BIHAMK-a, u prošloj godini u BiH je ukupno bilo registriranih 1,021.120 cestovnih motornih vozila, što je u odnosu na 2016. povećanje od 30.390 vozila, odnosno za 3,07%.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital