Zapošljavanje invalida: Svjetska banka dodijelila grantove nevladinim organizacijama

19.05.2010. 15:10 / Izvor: eKapija.ba
Zapošljavanje invalida: Svjetska banka dodijelila grantove nevladinim organizacijama

Ured Svjetske banke u Bosni i Hercegovini (BiH) 19. maja 2010. godine dodijelio je grantove za sedam nevladinih organizacija kao dio godišnjeg natječaja Fonda za civilno društvo. Tema ovogodišnjeg programa je promocija zapošljavanja osoba s invaliditetom i podizanje svijesti o neophodnosti reforme sistema socijalne zaštite.

Od 38 primljenih prijava ove godine, sedam odabranih organizacija istaklo se po svojoj inovativnosti za rješavanje potreba najugroženijih kategorija.

Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama Federacije BiH "Sumero" iz Sarajeva aplicirao je sa projektom sistema procjene invalidnosti, Inicijativa žrtava mina "LSI" iz Tuzle na natječaj se prijavila sa projektom socijalno odgovornog zapošljavanja invalida, dok je Udruženje žena "Nada" iz Prijedora apliciralo sa projektom stručne obuke i zapošljavanja ovisnika od droga u svrhu resocijalizacije.

Grantove su primili i sljedeći zapaženi projekti: Podrška socijalno ugroženoj djeci putem programa stipendija Udruženja "PROI" iz Sarajeva, Poduzetništvo među invalidima Udruženja žena "Impuls" iz Bijeljine, Prevazilaženje stereotipa o invalidima putem pozorišne predstave Humanitarne organizacije "Partner" iz Banja Luke, Kompjuterska obuka korištenjem govornog softvera Udruženja slijepih i slabovidnih iz Kozarska Dubice.

Ukupan iznos grantova dodijeljenih za ovih sedam organizacija je 35.000 američkih dolara.

Ovo je jedanaesta uzastopna godina kako Svjetska banka dodjeljuje male grantove organizacijama civilnog društva u BiH za jačanje angažmana civilnog društva na rješavanju potreba najugroženijih kategorija stanovništva.

Marco Mantovanelli, šef ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini, istakao je da je ovogodišnji cilj bio promocija zapošljavanja invalida i nastavak javne debate o reformi sistema socijalne zaštite u cilju zadovoljavanja potreba najugroženijih kategorija, uključujući invalide.

"Uvjereni smo da će se ovaj cilj ostvariti kroz partnerstvo s vlastima u BiH i domaćim nevladinim organizacijama koje su se dokazale u radu na rješavanju potreba osoba s invaliditetom", poručio je Mantovanelli.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital